A fogyókúrák egy része azonban tudományosan nem megalapozott, az esetek nagyobb részében csak rövidtávú eredményekre alkalmas, melyet aztán visszahízás, sőt újabb súlyfelesleg felszedése, sikertelenség következtében lelki problémák követhetnek.
 
Az életfolyamatok fenntartása folyamatos energiát igényel. Az emberi szervezet a tápanyagok anyagcsere folyamatán lezajló égetés révén jut hozzá a szükséges energiához. A tápanyagok égetése során felszabaduló hőenergia mértékegysége a kilojoule (kJ), illetve kilokalória (kcal). 1 kalória kb. 4,2 kJ-nak felel meg.
 
Az egyes tápanyagok égetése során felszabaduló energia mérhető.
1 g zsír 38,94 kJ, illetve 9,3 kcal energiát termel.
1 g szénhidrát 17,16 kJ, illetve 4,1 kcal energiát termel.
1 g fehérje 22,19 kJ, illetve 5,4 kcal energiát termel.
 
A zsírok és szénhidrátok teljes mértékben elégnek, a fehérjék esetében viszont az energia egy része végtermék formájában távozik, a szervezetben csupán 17,16 kJ (4,1 kcal) ég el.

"Kalória bevitel = kalória felhasználás"
 
esetén beszélünk energia-egyensúlyról. Ebben az esetben a testtömeg, a testsúly, illetve a test zsírtartalma nem változik.
 
Egyéni kalória szükséglet kiszámítása, napi kalória égetés

A szervezet fenntartásához szükséges minimális energiafelhasználást, vagyis az alapanyagcseréhez szükséges energiát az alábbi képlet segítségével tudjuk kiszámítani.
A testtömegnél a kívánatos testsúlyt (a testmagasságunkhoz viszonyított optimális értéket) kell alapul venni, nem feltétlenül az aktuális testsúlyunkat.

Alapanyagcsere energia szükséglete:
 
Nem / Életkor
Kcal / nap
Nő: 11-18 év
12,2 x testtömeg (kg) + 746
Nő: 19-30 év
14,7 x testtömeg (kg) + 496
Nő: 31-60 év
08,7 x testtömeg (kg) + 829
 
 
Férfi: 11-18 év
17,5 x testtömeg (kg) + 651
Férfi: 19-30 év
15,3 x testtömeg (kg) + 679
Férfi: 31-60 év
11,6 x testtömeg (kg) + 879
 
Átlagos mozgás esetén a napi kalória szükséglet nőknél az alapanyagcsere 1,6-szorosa, férfiaknál pedig 2,2-szerese.

Kalória égetés sportolás közben

 
Erős fizikai igénybevétel, sportolás esetén nő a kalória égetés, s a szervezet természetesen több energiát igényel. A modern fitness termek sportgépei már rendelkeznek kalória számlálóval, ahol leolvasható az éppen felhasznált kalória mennyisége. A kalória felhasználás kiszámítható a testsúly, valamint a mozgás intenzitása és időtartama alapján.
 
Mivel több tényező is befolyásolja a sportolás alatti tényleges energiaszükségletet, nehéz a kalória égetés mérésére egy mindenkire egyaránt vonatkoztatható táblázatot készíteni. Viszonyításképpen és megközelítő értékekkel olvasható néhány példa az egyes sportágaknál felhasznált kalória mennyiségre.

A kalória égetés 1 óra kocogás (7,5 perc / km) alatt kb. 400, gyorsabb futás (5 perc / km) esetén pedig kb. 600 kcal. A kalória felhasználás 1 óra úszás alatt 250 és 600 kcal között mozog. Kerékpározással óránként 350-700 kcal égethető el. Labdajátékokhoz pedig óránként 400-600 kcal szükséges.

 

 SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

 

 

  

 

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

https://www.speed-fit.hu

 

 

 

 

 

  

    

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.