1. mítosz: A futóknak nincs szüksége súlyzós edzésre

Tudjuk, hogy a súlyzós edzés javít az általános egészségen, mert:
  1. Javítja az endokrin- és immunfunkciókat, amiket az állóképességi edzés ront.
  2. Fenntartja az izomtömeget, amit az állóképességi edzés szintén negatívan befolyásol.
  3. Javítja a funkcionális kapacitást az öregedés ellenére is, mert a maximális erő- és teljesítményszintet fenntartja (amit a hosszas állóképességi edzés bizony csökkent).
  4. Növeli a csontok sűrűségét, ami sok futónál a hiányos étrend miatt gyenge pont, pedig igen csak szükségük lenne rá a stressz törése sérülések nagy rizikója miatt.
  5. Lehetővé teszi a kiegyensúlyozatlan izomzat korrigálását, amit az a tény is alátámaszt, hogy a súlyzós edzés bármely fizikoterápiás program alapkövét képezi
Ha pedig az általános egészségügyi előnyök nem lennének elegendőek, ajánlom az alábbi kutatási eredményeket:
 
– Az Alabamai Egyetemen végzett, az állóképességi edzés tudományos irodalmát áttekintő meta-analízis azt mutatta ki, hogy tíz héten át tartó súlyzós tréning edzett hosszútávfutóknál 8-10 százalékkal javítja a futás gazdaságosságát.
 
– Francia kutatók azt találták, hogy triatlonosoknál heti kétszeri súlyzós edzés egy 14 hetes periódus alatt jelentősen megnövelte a maximális erőt és a futás gazdaságosságát úgy, hogy a teljesítmény csúcsuk nem változott. A kontrollcsoport tagjainak, akik csak állóképességi edzést végeztek, nem javult a maximális ereje és futás gazdaságossága sem, a csúcsteljesítményük pedig még romlott is.
És érdekes módon az súlyzós és állóképességi edzést kombináltan végzők VO2 maximuma is megnőtt a vizsgálat során.
 
– Az Olimpiai Sportok Kutatóintézet tudósai a finnországi Jyvaskyla Egyetemen arra jutottak, hogy a rendes állóképességi edzés volumenének 32%-át kilenc hétig robbanékony súlyzós edzéssel helyettesítve jelentősen javul az 5 km-es táv ideje, a futás gazdaságossága, a VO2 max, a 20 m-es sprint maximális sebessége, és az ötösugrás teszt eredménye. A VO2 maximumot kivéve egyik paraméter sem javult a kontrollcsoport tagjainál, akik csak állóképességi edzést végeztek.
 
A lényeg tehát az, hogy a futás többről szól, mint a VO2 maximum, az anaerob küszöb, és egy pár jó tornacsuka. Kell még helyi izom-állóképesség és hatékony idegrendszer is. Erő-állóképességed pedig nem lehet erő nélkül. Építs fel szilárd alapokat és komplett futóvá válsz!
 
2. mítosz: A gépek ugyanolyan jók, mint a szabad súlyok.
 
Az súlyzós edzésnek nem csak az a lényege, hogy érezd az égést és bedurranást az izmodban, hanem az, hogy fejleszd az izmok és az idegrendszer kapcsolatát, ami a parancsokat adja. Ha beülsz egy gépbe és egy fix pálya mentén dolgozol, akkor az idegrendszered mondhatni lazsál, mert nincs rákényszerítve, hogy egyéb stabilizáló izmokat is bevonjon a gyakorlatba.
 
Amikor kézisúlyzóval végzel kitörést, akkor a testednek egy egylábas állásban kell erőt kifejtenie. Az optimális erőkifejtéshez pedig szükség van frontális sík stabilitásra. A kitörés esetében ez főleg a közelítő (belső comb) és a távolító (farizmok, külső comb) izmok ko-kontrakciós képességét jelenti, amelyek együtt dolgozva stabilizálják a lábat, hogy ne bukj fel. Ha a kitörést helyesen végzed, az izmok megtanulják, hogyan egyensúlyozzák ki egymást és ezzel javítják a futás gazdaságosságát, egyben segítenek megelőzni az olyan problémákat, mint az oldalsó térdfájdalmak, elülső csípőfájdalom, és alsóhát-fájás.
 
3. mítosz: A jóga és a Pilates torna súlyzós edzésnek számít
 
Amikor súlyzós edzést végzünk fontos, hogy az idő során folyamatosan növeljük a terhelést (az ingert), mert különben a testünknek nem lenne mihez erősödéssel, gyorsulással, vagy zsírégetéssel alkalmazkodnia.
 
Na már most, hogyan fokozható a terhelés olyan órákon, ahol csak a testsúlyt használják? Még soha nem láttam, hogy valaki súly mellényben menne jógázni, ezért a hízás az egyetlen mód. Végül is a legkövérebbek izzadnak a legjobban jógázás alatt, nem?
 
Folytatás hamarosan!
 
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
https://www.speed-fit.hu
 
 
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.