4. mítosz: A szuperlassú edzés hasznos
 
Mindannyiunknak vannak lassú és gyors izomrostjaink, és a súlyzós edzés során minél többet aktiválnunk kell, hogy az izomzatunk és idegrendszerünk a legtöbbet profitáljon. Már azt is tudhatjátok, hogy először mindig a lassú rostok lépnek működésbe, a test csak akkor vonja be a munkába a gyors rostokat, ha valami nagyon megterhelőt kell leküzdenie, mint pl. az utolsó pár ismétlés egy ötös sorozat guggolásnál.
 
Ha már tapasztaltabbak vagyunk a súlyzós edzésben, akkor a gyors rostok bevonásához (amik mellesleg lassú rostokká változtathatóak az állóképesség fokozása érdekében) a maximális súlyunk legalább 70 százalékával kell dolgoznunk egy adott gyakorlatnál, ha a klasszikus "ismétléses módszerrel" akarunk izmot felépíteni. Minél tapasztaltabb valaki, annál feljebb megy ez a százalék. Az igazán gyakorlott emelők nem is erősödnek 85-90% alatt.
 
A szuperlassú program kisebb súly használatára kényszerít, mert sok ismétlést kell végezni lassú tempóban. Ez a terhelés már a kritikus 70% alá esik, és pláne a 85-90% alá.
 
5. mítosz: A futóknak kerülniük kell a nagy súlyokat és a dinamikus emelést

Amint állóképességi atlétáknak súlyzózást írnak elő, rögvest szembesülünk a tévhittel, hogy mivel állóképességi sportolók, csak magas ismétlésszámmal kell edzeniük, hogy javítsák az izom-állóképességet. Eleinte ez beválik, mert először még csak tanulják a mozdulatokat, és felkészítik a szöveteket a komolyabb munkára. Sajnos, amint a sportoló tapasztaltabb lesz a súlyzós edzés terén, gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy nem minden ismétlés egyenértékű.
 
Három módja van, hogy miként kelthetünk feszülést egy izomban (ami alapvetően a súlyzós edzés célja):
 
1. Az ismétléses módszer: Ez a klasszikus megközelítés, amit a legtöbb edzőterembe járó követ. Végezz elég sok ismétlést és ahogy fáradsz, a tenzió halmozódik, így az utolsó ismétlések hatékonyak lesznek.
 
2. A maximális erőkifejtés módszere: Ennél a megközelítésnél a súly nehéz, így a maximális izomfeszülés "automatikusan" megjelenik az izmoknál. Ez a módszer, ami az 1-6 ismétléstartománnyal dolgozik, remekül fejleszti az erőt, és megtanítja az idegrendszert egyre több rostot bevonni a mozdulatba.
 
3. A dinamikus erőkifejtés módszere: Ez a megközelítés nem maximális súlyokat igényel, hanem az a fontos, hogy a súlyt a lehető leggyorsabban mozgasd. A guggolás felugrással remek példa erre, ami arra tanítja meg az idegrendszert, hogyan vonjon be rostokat gyorsabban a munkába.
Egyes dinamikus erőkifejtéses módszerek megtanítják az inakat az elasztikus energia jobb tárolására (pliometrikus gyakorlatok). Ha az inak hatékonyabban dolgoznak, akkor a futó stílusod relaxáltabb lesz, reflexív és rugalmas, mert nem kell a lépéseket "erőből" kivitelezned.
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.