Itt a nyár barnák szeretnénk lenni... de hogyan?

SPEEDFIT | 2011.03.07 16:17

Hazánkban hosszú évek óta működnek szoláriumok, melyek egyre népszerűbbek minden korosztályban. A nap sugarai így már télen is pótolhatók a barna bőrárnyalat eléréséhez, de a helytelen, vagy mértéktelen szolárium használat azonban komoly problémákhoz vezethet.

 Lássuk a részleteket:

 

 • A legfőbb szabály a mértékletesség. A szolárium ugyanis, a naphoz hasonlóan egyaránt tartalmaz UVA és UVB sugarakat, ezért szakszerűtlen használata legalább annyira lehet káros, mint jótékony. Jótékony hatással van a D-vitamin képződésre, az idegrendszerre és bizonyos bőrproblémákra, nem utolsó sorban pedig egészséges barna árnyalatot kap tőle a bőr. Ugyanakkor veszélytelen kikapcsolódásnak tűnhet, mely a kellemeset összeköti a hasznossal, de a helytelen szolárium használat akár komoly bőr és szem-problémák kialakulásához is vezethet, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a veszélyekkel és szabályokkal.

 A szolárium előnyei

  A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt kapjon, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Ugyan gyorsabban érhető el mesterséges fénnyel az egyenletes barnulás, a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt. A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV fény számtalan problémára megoldást nyújthat, s manapság megbízható körülmények között már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. Az UV fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.

Tehát, ha megtaláltuk azt a tisztán és jól karbantartott, modern gépekkel rendelkező szoláriumot, ahova járni szeretnénk, a használati tanácsok a következők:

 • Szoláriumozás előtt mindig tisztítsuk meg bőrünket a sminktől, szennyeződéstől sminklemosóval (esetleg bőrradírral) és barnulást elősegítő speciális krémmel is bekenhetjük.
 •  
 • A fokozatosság a szolárium használatra is érvényes, először csak 5 percet majd pár hét múlva, ha már megszokta a bőrünk a szoláriumot, lehet 10 majd később esetleg 15 percre növelni az időt.
 • Avilágos, érzékeny bőrűek - sok anyajeggyel - számára nem javasolt a szoláriumozás, de ha mégis használják, mindenképpen alkalmazzanak szoláriumzselét!
 • Ha bármilyen szokatlan dolgot észlelünk a bőrünkön, azonnal abba kell hagyni a napozást.
 • Ügyeljünk arra, hogy egyes gyógyszerek (pl. allergia gyógyszerek stb.) fényérzékenységet okozhatnak, amely allergiás bőrreakciókat válthat ki, például csalánkiütést, ekcémát vagy barna foltokat.
  A gyógyszereken kívül egyes kozmetikumok, dezodorok is produkálhatnak allergiás tüneteket, ha fénnyel érintkeznek.
 • A szoláriumban ajánlatos mindig csukva tartani a szemünket és használjunk a műanyag védőszemüveg, hogy szemünket megkíméljük.
 • Ha kontaktlencsét viselünk, szolárium előtt mindig vegyük ki.
 • A szolárium használata után a bőrt fel kell frissíteni, majd hidratálni. A legjobb, ha vízzel permetezzük testünket, a felesleget pedig papírtörülközővel itassuk fel, végül kenjük be magunkat bőrtápláló krémmel.
 • A szolárium után körülbelül két óráig ne zuhanyozunk, így jobban érvényesül a barnító hatás.
 • És végül: szolárium után ne fessük magunkat egyáltalán vagy túl erősen, mert bőrünket egyébként is egy egészséges pír borítja. Használjunk inkább egy kis szempillafestéket és némi szájfényt 

 

Tehát irány a SPEEDFIT ahol mindig AKCIÒKKAL várunk:   A Napfényes hetekkel, 290 ft-ért kétszer annyit tudsz szolizni!

Forrás:www.fittelet.hu

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 

SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238
 
http://www.speed-fit.hu