Míg fiatalabb korunkban csak vállat rántottunk, ma már komolyabb következményeivel szembesülhetünk. Sokszor fáradnak el bizonyos testtájak (nyak, derék, láb stb.), aminek eredményeképp előbb vagy utóbb valamilyen fájdalom lép fel ezeken a területeken. A rossz hír az, hogy – ha nem teszünk ellene, akkor – ezek panaszok csak fokozódni fognak.

Míg fiatal korban megelőzhetőek és jól korrigálhatóak ezek a tartáshibák vagy akár ortopédiai elváltozások (Scheuermann-kór, Scoliosis stb.), addig felnőtt korban az idő előrehaladtával ezen lehetőségek köre egyre szűkül.

Napjaink legnagyobb problémája az inaktív életmód. A gyerekek többsége szívesebben választja a számítógépes játékokat vagy a tv-t, mint bármely más mozgással járó tevékenységet. Felnőttkorban pedig a sok (ülő)munka és az azzal járó stressz rányomja bélyegét a tartásunkra.


A helyes tartás

Biomechanikailag helyes testtartás az, amikor a szalagok és az ízületi tokok feszülése fiziológiásan megfelelő és a tartó izmok (testtartásért felelősek) harmonikusan együttműködnek.

Oldalnézetből a testen áthaladó súlyvonal (piros) a következő pontokat metszi a testet.

 

A legjellemzőbb helytelen tartások:

Az előrehelyezett fej az egyik leggyakoribb tünete az ülő életmódnak. A lakosság zöme a számítógép előtt tölti a munkaidejének vagy a szabadidejének nagy részét, eközben a fejtartásra nem figyelve egyre közelebb engedi a fejét, mellyel túl nagy terhet tesz a nyaki csigolyákra. Emiatt a nyaki feszítők izmai megnyúlnak, gyengülnek, a hajlítóké pedig rövidülnek.

Az előreesett vállak, púpos hát és a szárnyas lapockák sokszor kapcsolódnak egymáshoz. Ez a tartás a hátizmok (alsó trapézizmok stb.) gyengeségére és megrövidült mellizmokra utal. Ez is tipikus következménye lehet a rendszeres számítógép előtt ülő életmódnak.                                                                                  

 Ide sorolhatóak a medence dőlésszögéből eredő problémák. Az előredőlt medencéhez (más néven lordotikus tartás) tartozik, hogy a medence körüli hasizmok gyengültek, túlnyúltak, ágyéki szakaszon a mélyhátizmok zsugorodtak és sokszor a csipőhorpaszizom megrövidült. Az egész napi ülőmunka eredményezheti ezt a tartást.


Befelé dőlő térd és boka a legjellemzőbb alsó végtagi hiba a tartásban. Okozója lehet lúdtalp (láb hosszanti boltozatának ellapulása), de akár a túlsúly is. Megállapítása egyszerű, ha cipők sarkának belső része kopott, akkor valószínűleg ezzel a problémával állunk szemben.

 

Hangsúlyozni szeretném, hogy a fentiekben csak izomeredetű tartáshibákat említettem. Ezeknek a tartásoknak a hátterében egyéb veleszületett, szerzett vagy degeneratív gerincbetegségek is állhatnak.

Ha bármelyik elváltozást, deformitást tapasztal a hétköznapok vagy akár a sportolás során, akkor érdemes felkeresni egy személyi edzőt, gyógytornászt vagy ortopéd orvost.

Következő alkalommal olyan gyakorlatokat mutatok be, amelyek javítják ezeket a rossz tartásokat és erősítik korrigált helyzeteket.

Írta:
Nagy Melinda
Személyi edző
Speedfit

Képek: Lippincott Williams & Wilkins (2010): NASM Essentials of Corrective Exercise Training

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.