Egyik ezek közül a KARVONEN KÉPLET. A nyugalmi pulzus figyelembe vételével egyénre szabottabb, ún.: OWN ZONE ( saját edzés zónát ) kapunk.

Pl.: egy 32 éves, 65-ös nyugalmi pulzusú egyén saját zónája:

 220-életkor, így megkapjuk a max. pulzust: ( 220-32=188 )

Ebből kivonjuk a nyugalmi pulzust: (188-65=123 )

A kapott értéket beszorozzuk a max. pulzus 60 % -ával, majd hozzáadjuk ismét a nyugalmi pulzust: ( 123 X 0.6 + 65 = 138.8) Így megkapjuk az alsó zónát.

Ugyanezt a számítást elvégezzük, a max. pulzus 85 % – ával:( 123 X 0.85 + 65 = 169.55 ), így megkapjuk a felső zónát.

Tehát a saját zóna ebben az esetben, kerekítve : ( 139 – 170 )

Hogy ezt a zónát tartani tudjuk sportolás közben is, ma már számtalan féle pulzusmérő eszközt, órát is lehet kapni az egészen egyszerű daraboktól a több tízezer forintos példányokig. Ezek ma már olyan megbízhatóságúak, ami 10-20 éve még csak orvosi laborokban volt elérhető az átlagember számára. A legtöbbjük már inkább mini computer, ami a megfelelő adatok betáplálása után kiszámolja a kívánt pulzus tartományt, bár ezek helytállósága néha vitatható.

Fontos megjegyezni, hogy a vérnyomás és a pulzus két különböző dolog. Több emberrel jártam úgy, hogy kérdésemre – mennyi a nyugalmi pulzusa ? – a vérnyomása alsó határát adta meg, azaz 120/80 Hgmm-es vérnyomásnál úgy gondolták, hogy a 80 a pulzust jelenti. Egyik értékből tehát a másikra következtetni nem lehet.

A másik gyakori tévhit, sokan veszettül figyelik a "cardiózás" során, hogy nehogy túllépjék a "zsírégető" zónájukat, mert az maga a katasztrófa. Nos, egészséges embernél egyáltalán nem az. Ilyenkor ugyan valóban a szénhidrátok felhasználása lesz a domináns, de ez a szív és keringési rendszer állóképességének fokozódásával jár, másrészt a terhelés befejeztével még akár 12-24 óráig is fokozott alapanyagcsere zajlik, ami több kalória és egyben zsír felhasználást is jelent.

Egészséges embernek tehát egyenesen javasolt is, hogy heti 2- 3 alkalommal nyugodtan menjen a "zsírégető" zónája fölé ,ha fogyókúra a cél akkor is. Szív és érrendszerünk megfelelő állapotba hozására és annak fenntartására tehát a viszonylag nagy tömegű, erős izmok (comb, far stb) tartós – min. 20 perc – de nem túl intenzív dolgoztatása – sífutás, kerékpár, gyaloglás- hozza a legjobb eredményt.

SPEEDFIT- Fitnesz Mindenkinek!

 

Jó edzést kíván:

Kránitz Bernadett,

személyi edző

 

bernadett.kranitz@citromail.hu

06-30/20-42-899

 

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

https://www.speed-fit.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.