Sajnos, korunkra jellemző, hogy a lakosság többsége túlhajszolt életmódot él. Sokszor a 24 óra sem elég, hogy minden feladatra jusson idő. Ezért gyakran előfordul, hogy onnan veszünk el, ahonnan a legkönnyebb: az alvásból. A baj ilyenkor az, hogy az alvás idejének csökkenésével arányosan nőni fog a dekoncentráltságunk, ingerlékenységünk, fáradtságérzetünk. Ennek eredményeképp természetesen a teljesítményünk és a fizikai terhelhetőségünk is romlani fog. A legtöbb ember számára napi 6-8 óra pihentető alvás szükséges. A kutatók szerint az ez alatti vagy fölötti alvásidő sem jó, mivel mindkettő eredményezhet egészségügyi problémákat, betegségeket.

Hogy segít a sport az alvásban?

Általános tényként ismert, hogy akik rendszeresen sportolnak, jobban alszanak, mint azok, akik nem mozognak. Mégis komoly figyelmet igényel szervezetünk az edzéssel kapcsolatban. Mindenki eltérő bioritmus szerint éli életét, azért különböző időpontokban iktatja be edzéseit a hétköznapokban vagy a hétvégéken. Fontos figyelni a szervezetünk jelzéseit, és az alapján kalkulálni az edzés időpontjával és típusával (kardió vagy súlyzós). Vannak, akik reggelente szeretnek edzeni és vannak, akik az esti időpontokat részesítik előnyben. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya, viszont nem szabad elfelejteni, hogy edzések időpontjai között megfelelő mennyiségű időt kell hagyni a szervezetnek a regenerálódásra. A túl kevés pihenő esetén kialakulhat túledzettség, amely hatására álmatlanság, illetve kialvatlanság léphet fel.

Milyen típusú sport ajánlott az egyes napszakokban?

Minden sporttevékenység lényege, hogy ne fárassza ki az embert annyira, hogy stresszt okozzon később. A reggeli és délelőtti időszakban vagyunk szellemi és fizikai teljesítőképességünk csúcsán, ezért ilyenkor bármilyen típusú edzés javasolt, akár egy magasabb intenzitású kör- vagy kardió edzés, de a súlyzós edzés is ugyanúgy hatékony ezekben az órákban. Reggelente az izmaink és az ízületeink jóval merevebbek, kötöttebbek, ezért hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, hogy elkerüljük az esetleges sérülések kockázatát. Aki a nap második felére időzíti edzését, annak a kora délutáni időpontok a legalkalmasabbak. A legnépszerűbb időszak a munka utáni 16 és 21 óra. Az edzés után viszont a szervezetnek szüksége van 3-4 órára, míg megnyugszik és elcsendesül, mivel a sport nemcsak az izmokra, hanem a hormonrendszerre, a sejtek anyagcseréjére is hatással van. Fontos, hogy ilyenkor az edzés vége egy hosszabb levezető résszel és nyújtással záruljon, hogy az izmok megfelelően ellazulhassanak.

Törekedjünk arra, hogy a lehetőségeinkhez mérten elegendő időt szánjunk a pihenésre, hiszen a sport segíti az alvást, ugyanúgy, mint az alvás a sportot. Ha rendszeresen sikerül magunkat kipihenni, akkor rövid időn belül érezhető lesz edzéseinken és munkahelyünkön az összeszedettebb és jobb koncentráló képesség, valamint a növekvő erőszintünk, ami egyenes út a jobb teljesítményhez.

Írta:
Nagy Melinda – Személyi edző

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.