Testünk felépítése egyénenként eltérő, mely meghatározza, hogy melyik testalkat típusba tartozunk. 

Három fő csoportba lehet sorolni a testalkat típusokat: ektomorf, endomorf és mezomorf. Ezek a típusok azonban csak nagyon kis arányban fordulnak elő tisztán, legtöbbször ezek keverékei a jellemzők ( pl: mezo-endo vagy mezo-ekto testalkat, stb).

Az ektomorf testalkatúakra jellemző a vékony alak; kis váll és törékeny test. Náluk a gyors anyagcsere csökkenti a hízásra való hajlamot, sajnos azonban az izomépítési lehetőségeket is. Szigorú étkezési szokások mellett, kemény edzésmunkával (erősítő edzésekkel) lehetséges az izomtömeg növelés, de az ektomorf testalkat általában legfőképp az állóképességi sportágakban a legsikeresebb.

Talán a legszerencsésebbnek mondható alkat a mezomorf. Felépítésüket tekintve könnyen izmosodnak, széles a válluk, keskeny a csípőjük és erős a csontozatuk. Sportos testfelépítésük a nőknél "homokóra", a férfiaknál pedig "téglalap" alkatként jelenik meg. Fontos figyelniük az étkezésre, mivel hajlamuk van az elhízásra. Fontos szempont számukra, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrátot és fehérjét vigyenek be a szervezetükbe. Számukra az erősítő és kardió edzés egyaránt ajánlott a szép, formás test elérése érdekében.

A harmadik testalkat az endomorf. Szervezetük nagy mennyiségű zsírt raktároz, valamint testük vastag és széles csontok alkotják. Habár könnyen meg tudnak hízni, viszont izmosodni is. Étrendjükben fokozott figyelmet kell fordítani a szénhidrát mennyiségére és azt lehetőség szerint minimálisra csökkenteni. Edzéseken túlnyomó részt kardió munkára kell nagy hangsúlyt fektetni, de emellett a súlyzós edzéseket is érdemes beiktatni.

Testalkatunk ez irányú megismerésével megfelelő alapokat tudunk teremteni és célkitűzéseket tenni az eredményes sportoláshoz és sikeres diétázáshoz. A későbbiek során – a befektetett munkával arányosan – eredményesebben érhetjük el a kívánt változásokat. Érdemes tehát utána járni a pontos testalkat típusunknak, melyet gyermekkorban különböző vizsgálatok (antropometriai) segítségével tudnak a legkönnyebben megállapítani. A mérések elvégzése után olyan információkkal rendelkezünk gyermekünkről, mint az előre várható testmagasság, testalkat, testtömeg és a számára ajánlott sportág, melyben vélhetően sikeres lesz. Ha pedig erről lekéstünk gyerekkorban még mindig segítségünkre lehet egy személyi edző, aki megmutatja a megfelelő gyakorlatokat, azok kivitelezését és kontrollálja edzésmunkánkat, továbbá összeírja diétánkat.

Írta:

Nagy Melinda-Személyi edző

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.