Ma már minden testedzéssel foglalkozó sporttársunk tudja, hogy a formás, kemény és kidolgozott izmok eléréséhez valamilyen izomépítő-erősítő jellegű tréninget is kell végeznie. Köztudomású, hogy ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak a klasszikus sorozatok. Végezzünk el adott gyakorlatból-például guggolásból- 10-15 ismétlést, majd rövid pihenő után folytassuk újabb ismétlésekkel, sorozatokkal, elérve az ajánlott 3-4 x10-15 ismétlést. Így edz gyakorlatilag mindenki-a nagy bajnokoktól kezdve egészen a hobbisportolókig. Egy idő után azonban felmerül a kérdés: mivel a szervezetnek állandóan újabb ingerekre van szüksége ahhoz, hogy tovább fejlődhessen, hogyan lehetne ezt folyamatosan biztosítani?

Minél régebb óta edz valaki, annál nehezebb új impulzusokat biztosítani a testének. Remek lehetőséget jelent az az egyébként egyszerű elv, hogy egy kicsit módosítunk az egyes, akár hagyományos gyakorlatok kivitelezésén. Nézzünk néhány lehetőséget!

1.Döntött törzsű evezések nyakhoz

A döntött törzsű evezések alapváltozata a hátizmok építésének egyik legkiválóbb gyakorlata. A hagyományos, mindenki által ismert verziónál a rudat a mellkas alsó részéhez(has felső részéhez) húzzuk. A modifikált verziónál a rúd a nyakhoz kerül, új-extra terhelést biztosítva ezzel a hátizmoknak és a hátsó vállizmoknak.

2.Húzódzkodások „minimozgásokkal” kiegészítve

A húzódzkodások a felsőtest izmainak nagy részét megdolgoztatják. A trükköt-és az új lehetőséget-azzal tudjuk megadni testünknek, ha a megadott ismétlésszám elvégzése után-amikor már képtelenek vagyunk több szabályos ismétlés végrehajtására- néhány, akár pár centiméteres „minimozgással”felhúzzuk és leengedjük magunkat a nyújtón. Pokoli égető izomérzés lesz a jutalmunk!

3.Tolódzkodások-teljesen előredőlve

Ezzel a gyakorlattal tulajdonképpen fordított fekvenyomást végzünk, saját testtünkkel. A klasszikus tolódzkodás kiindulópontját felvéve törzsünket teljesen előredöntjük, miközben edzőpartnerünk- edzőnk segít megtartani a testhelyzetet. Vállizmaink, mellizmaink , tricepszeink kapnak más terhelést.

Írta: Bögi Viktor

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.