Pedig a rendszeres mozgás és helyes táplálkozás a nyárra is érvényes. Ezért fontos, hogy megtaláljuk azt az ösztönzést, amivel a nyár folyamán is képesek vagyunk fenntartani a mozgás utáni vágyat. Ezt az ösztönzést a motiváció fogja megadni, ami a cselekvésre ösztönző késztetést vagy indítékot jelenti. Ahhoz, hogy fittek legyünk e szándéknak cselekvéssé (edzés+ táplálkozás) kell válnia. A motiváció és a tevékenység fogja együtt megadni majd a kívánt eredményt. Minél nagyobb lesz a motivációnk, annál könnyebb lesz cselekedni, hogy megvalósuljanak a fittséggel kapcsolatos céljaink. A motiváció egy gondolkodáson alapuló folyamat, amely összeköti a gondolatot vagy érzést a cselekvéssel. Két részre osztható: a belső motiváció (a cselekvésben rejlő öröm) és a külső motiváció (kívülről ható ösztönzés, mint például díjak vagy versenyek megnyerése).

Hogyan építsük fel és tartsuk meg a motivációnkat a mozgáshoz? Íme pár tipp:

  • Tűzz ki egy célt! Ha van egy képed a hőn áhított célról (súly, centik, kinézet stb.), akkor valószínűbb, hogy azt el is tudod érni. Készíts felvételt vagy feljegyzést 2 hetente vagy havonta, hogy nyomon tudd követni a fejlődésed.

  • Készíts egy edzéstervet és rögzítsd folyamatosan az eredményeidet! Ez a terv tartalmazza, hogy milyen gyakran iktass be edzéseket, milyen mennyiségben legyen állóképességi, erőfejlesztő vagy nyújtó az edzésed, a gyakorlat intenzitása, időtartama, sorozatok száma stb. A rendszeres feljegyzésekkel nyomon tudod követni a fejlődésed.

  • Használd ki a környezeted által gyakorolt nyomást! Tedd az ajtó mellé a sporttáskád vagy írd be a naptáradba, emlékeztetődbe az edzésed időpontját.

  • Élvezd a sportolást! Keress olyan mozgásformát, amit szívesen és kitartóan űzöl és a környezeted is támogat.

  • Építs egy támogató közösséget! Keress egy barátot, akivel rendszeresen eljárhatsz edzeni. Segíthetitek és bátoríthatjátok egymást. Ha pedig szakképzett segítségre lenne szükséged, keress fel egy edzőt, aki a célodnak megfelelően fog segíteni.

  • Jutalmazd magad! Ez lehet akár egy új sportfelszerelés vagy masszázs, viszont kerüld hízlaló édességeket és minden olyat, ami hátráltatna a cél megvalósításában.

  • Köss fogadást! Sokszor az apró versengések jelentik a legnagyobb motivációt a cél elérésben, főleg ha versengő típus vagy.

  • Higgy magadban! Képes vagy megvalósítani céljaidat, csak magabiztosnak kell lenned. Ne hasonlítsd magad máshoz, csak az általad kitűzött célra összpontosíts!

  • Folytasd! Az edzést és helyes táplálkozást folytasd napról napra, még akkor is, ha esetleg egy kis pillanatnyi visszaesés történt. Lépj tovább és folytasd a programodat!

A céljaid elérését befolyásolni fogja a hozzáállásod. Ha a tudatodban van, hogy a mozgás és a helyes táplálkozás nemcsak a külső megjelenéseden változtat, hanem csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a túlsúlyt, a depressziót és stressz szintjét is. Ezen túl pedig megnövekedett energiaszintet és jobb életminőséget biztosít. Remélhetőleg, ha kipipáltad a céljaidat, rájössz, hogy ez csak egy nagyszerű kezdet volt és újabb célokat fogsz keresni, hogy továbbra is megőrizd a fittségedet.

Írta:

Nagy Melinda

személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.