A hízásnak rengeteg oka van. Manapság a csapból is a különféle diéták sokasága folyik és kínál rövid idő alatt nagy és tartós eredményeket.

Sajnos az emberek többsége ezt el is hiszi és belevág mindenfajta segítség és szakmai támogatás nélkül. A hosszú távon eredményes fogyás az egyik legnagyobb kihívást jelentő cél mind edzői, mind orvosi segítséggel vagy anélkül.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem képes az ember lefogyni. Az egyik ok, amit sok helyen olvashatunk és ez egyben egy téves mítosz is, miszerint a bevitt kalória egyenlő a kimenő kalóriával, tehát az elfogyasztott kalória megegyezik az elhasznált kalóriával. Ez azonban így nem pontos, hisz két példa is szembe megy ezzel az állítással. Az egyik az úgynevezett menopauza, mikor sok nő hirtelen meghízik annak ellenére, hogy életvitelében és táplálkozásában nem történt változás. Az ok, nem más, mint a hormonális változás. A másik a D-vitamin hiánya, melynek fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban, de kalóriát nem tartalmaz.

Tehát elmondhatjuk, hogy a leghatásosabb fogyást az anyagcsere felgyorsításával érhetjük el. Az anyagcsere olyan, mint egy autó motorja alapjáraton. Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több energiára van szükséged, több kalóriát égetsz és többet is fogyhatsz. Ebből egyértelműen adódik, hogy minél lassabb az anyagcseréd annál nehezebben szabadulsz meg a felesleges kilóidtól. Az egy tudományos tény, hogy az anyagcsere alapsebessége állandó és alapvetően nem változtatható meg, de korlátozott időre rendszeresen felpörgethető. Egy-két egyszerű, de hasznos tippet szeretnék nyújtani, hogy mire figyelj a kezdetekben. Természetesen részleteket edződdel vagy orvosoddal egyeztetve és megbeszélve hajtsd végre.

  • Izmosodás: A nagyobb izomtömegnek több energiára van szüksége, mint a kisebbnek.
  • Több mozgás: Az anyagcsere intenzitása edzés közben és közvetlenül utána megnő, és egy kemény résztáv, vagy erős súlyzó után hosszabb ideig magas marad.
  • Rendszeres táplálkozás: Az étkezés maga is éget, kalóriát ezért egyél 3-4 óránként. Ne hagyj ki étkezést, mert ez azt jelzi a szervezetnek, hogy lassítson és zsírt raktározzon.
  • Lassú táplálkozás: Az ember általában több kalóriát fogyaszt, ha behabzsolja az ételt. Ha lassan eszünk, több teltségérzetet kiváltó hormon termelődik.
  • Elegendő folyadék pótlás: Sokan összetévesztik a szomjúságot az éhséggel. Igyál több vizet és kevesebbet fogsz enni.
  • Megfelelő öltözet: Hűvösebb időben felpörög az anyagcsere, hogy melegen tartsa a testet.

Összegezve az anyagcsere jó működése nem csak hatékonyan dolgozza fel a zsírt, de számos kellemetlen állapottól is megvéd.

Nagy Péter

Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.