A fiatal kókuszdió vize közel azonos összetételű, mint az emberi vérplazma, ezért is használták a II. világháborúban a csendes óceáni hadszíntéren mind a japánok, mind az amerikaiak véradás helyett és ezzel életeket mentettek meg. Ez a szuper növény, tápanyagokban rendkívül gazdag, remekül hidratál, gyermekeknek is kiváló táplálék, valamint organikus alkotóelemei elősegítik az izomtömeg növekedést a növekedési hormon természetes módon való stimulálásával.

Diétában is erősen ajánlott, lévén a kókuszzsírban kevesebb a kalória, mint bármely más zsiradékban. A nagy kalóriatartalmú, koleszterinnel átitatott, hosszú láncú telített állati zsiradékokkal szemben, amelyek a húsban és a tejtermékekben is találhatók, a kókuszkrém és kókuszolaj nyers telített zsírsavakból áll, amelyek lánca zömmel közepes hosszúságú, így a szervezet hatékonyan le tudja bontani és rövid úton energiává tudja alakítani őket. A rossz emésztéssel, kivált pedig máj- vagy epepanaszokkal küzdők számára fogyasztása tehát, kész áldást jelenthet.

A kókusz jótékony hatásai

–          javítja az emésztést és a zsírban oldódó vitaminok, valamint aminosavak felszívódását

–          telített zsírsavaik a vírus-, gomba- és mikrobaölő hatásuknál fogva természetes immunerősítők (laurinsav tartalma a legnagyobb a növényvilágban, amely erőteljes vírusölő)

–          elősegítik a vércukor hasznosítását és enyhítik a hipoglikémia tüneteit, tehát cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek is ajánlott

–          nagy hatású antioxidáns, öregedés-gátló hormonvegyületet ún. pregnenolont tartalmaz

–          vegyületei élénkítik a pajzsmirigyműködést, ennek révén segítenek a méreganyagokat eltávolítani a szervezetből, segítenek a mérgező hidrogénezett transzzsírok kiválasztásában

–          közepes láncú telített zsírsavtartalmuknál fogva felpörgetik az anyagcserét és ezáltal fogyasztanak (Kutatások igazolták, hogy azok a haszonállatok, amelyeket kókusszal és kókuszolajjal etetnek soha nem híznak el, míg azok amelyek részlegesen hidrogénezett szójaolajat vagy más avasodó zsírokat kapnak, igen)

–          nem tartalmaz érdemi mennyiségű koleszterint, ezért egészségesebbé teszi a keringést

–          helyileg alkalmazva megszünteti a bőrkiütéseket, eltávolítja a toxikus baktériumokat a bőrről, kitűnő bőrápoló-testápolóként alkalmazva használata egészséges, puha, fiatalos bőrt eredményez

A friss kókuszvíz, és magas kókusztartalmú tejek, italok fogyasztása is erősen ajánlott az egészséges életmódot követők híveinek (bio boltokban kapható, reggeli kávéhoz, proteinshake-hez kiváló).

A fentiek tudatában a legjobb, ha ételeinket kókuszolajjal/kókuszzsírral készítjük (a kettő ugyanaz).  Bármely olaj, zsír, vaj közül a kókuszolaj a legstabilabb magas hőfokon, más zsírokkal szemben a kókuszzsír ugyanis nem polimerizálódik, tehát nem alkot veszedelmes transzzsírokat, és nem hidrogénezhető. E tulajdonsága miatt olivaolajnál is alkamasabb főzésre.

 

Milyen termékeket keress?

Vadon nőtt kókuszdió : világszerte trópusokon kapható, ha teheted, nyaralás alkalmával, ne hagyd ki!

Kókuszvíz: inkább a papírdobozosat válaszd, az alumínium dobozos toxikus, igazoltan szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában.

Kókuszolaj: Lehetőleg minél tisztább, jobb minőségű legyen (PalmFood, Barco termékei jók)

Kókusztej, -tejszín: kizárólag kókuszból és vízből készült termékeket keress (kókusztartalom legalább 60%-os legyen Pl:  Aroy -D!) ,semmilyen más mesterséges összetevőnek nincs helye a termékben.

Kókuszreszelék: itt is a lényeg a tisztaság, szárított, adalékanyag-mentesség

Kókuszvaj: sűrű, íze krémsajtéra emlékeztet

 

Nagy Richárd

Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.