Ahogy a gyermekeket is beíratják új szabadidős-, vagy sportfoglalkozásokra, úgy a szülők is – a januári időszak mellett- ekkor indulnak el leggyakrabban a régóta vágyott vonzó, egészséges külsőhöz vezető úton.

A gyermekekhez hasonlóan az erre vállalkozókra is ráfér az útravaló. Az edzés megkezdése előtt érdemes néhány alapelvet figyelembe véve elindulni a cél felé. Az első lépés az állapotelemzés, mely során különböző paraméterekkel megismerhetjük testünk aktuális állapotát, képességeit. Ezt követően kerül meghatározásra a cél, az időbeni periodizáció, az edzésszerkezet kialakítása. Időnként érdemes objektív ellenőrzésekkel értékelni állapotunkat, valamint az edzésmódszer helyességét. Ilyen kontroll lehet egy terhelésélettani vizsgálat, vagy testösszetétel mérés.

Az első lépések megtétele után érdemes ciklusokra bontva végezni edzésmunkánkat: a legalapvetőbb ilyen ciklus a mikrociklus, mely többnyire a heti edzésmunkánkat foglalja magában. Több mikrociklusból épül fel a mezociklus. A klasszikus mezociklus négy hétből áll. A makrociklus több mezociklusból áll. Lehet pl. egész éves, féléves, több időszakos.
A tervezés és koncepció nélkül edzők körében általában nagy a lemorzsolódás, mivel a lassan, vagy sajnos úgy sem érkező eredmények hamar véget vethetnek a kezdeti lelkesedésnek.

Rendkívül fontos tehát a fokozatosság elvét elfogadva, ciklusokra bontva elvégezni edzésmunkánkat, részcélokat kitűzni, mely célravezető, és átsegít azokon a holtpontokon, mely az edzésben, életmódváltásban egyaránt jelentkezhetnek.
A fentiekben kérj bátran szakmai segítséget, útmutatást, mely egy jó befektetés lehet az ellenkező esethez képest. Támogasd magad apró sikerekkel az úton, lásd a folyamatot részeiben és egészben, és mindig tartsd fejben, miért is indultál el!

Tormássy Ákos

személyi edző

SPEEDFIT

2016

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.