Az artrózis az ízületeket érintő kopásos megbetegedés. A test bármely pontján előfordulhat, ahol ízületes összeköttetés található, legyen szó kézről, térdről, vállról, vagy akár a gerinc kis ízületeiről.

Fiziológiás működés esetén az ízületi porc sejtjei megfelelő mennyiségű ún. proteoglikánt termelnek, ezek fehérjéből és cukorláncokból álló vegyületek, melyek rendkívül jó vízmegkötő képességgel rendelkeznek. Ezzel biztosítják az ízületi porc rugalmasságát. Az artrózis hátterében ezen alkotóelemek megfogyatkozása áll, amely az ízület folyadékvesztéséhez, dehidrációjához vezet. Megkezdődik a porcfelszín degenerációja, leépülése.

A tünetek először a mozgás kezdetén jelentkező fájdalom, amely később már a terhelés alatt is jelentkezik, végső esetben már nyugalomban is állandósulhat. Az ízület mozgásterjedelme beszűkül, és funkciója zavart szenved. Alsó végtagot érintő kopás esetén sántítás is jelentkezhet.

A tünetek felismerésénél a legjobb megoldásnak a nyugalomba helyezés tűnhet, hiszen ha az ízület nem terhelődik, a fájdalom sem lép fel. A túlzásba vitt pihentetéssel az izmok leépülése is elindul, az ízület instabillá, funkciójában még korlátozottabbá válik.

A legmegfelelőbb mozgásforma kiválasztásánál az legyen a szempont, hogy az ízületet óvjuk az extrém megterheléstől, ugyanakkor mozgassuk be minél nagyobb mozgáspályán, funkcióban használva. Ezért az egyik legjobb választás az úszás, ami talán sokak által ismert javaslat. Annál kevesebben tudják viszont, hogy egy fitneszteremben is megtalálhatók az ízületkímélő edzéshez szükséges mozgásformák. Alsóvégtagi kopás esetén válasszuk a szobakerékpárt, vagy az evező ergométert, így a testsúlyunk töredéke nehezedik az alsóvégtagra, mégis kiváló izomerő növelésre és állóképesség fejlesztésre. Az elliptikus tréner is segítséget nyújthat ilyen esetben, hiszen használata közben a felsővégtag és a törzs izmai is bekapcsolódnak a mozgásba, ezenkívül kiküszöböli a járásnál, futásnál fellépő zökkenést, azáltal, hogy itt a talp nem emelkedik el a helyváltoztatás egyetlen fázisában sem .

A porc öregedése egy élettani folyamat, így a kor előrehaladtával a kopásos megbetegedések valószínűsége, száma nő. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az artrózis az idős korosztályt érintő betegségcsoport, sőt!  Ez az egyik leggyakoribb kórforma az aktív korúak körében, és ha nem figyelünk magunkra, akár egész fiatalon „szert tehetünk” ízületi kopásra. A prevencióban fontos, hogy az ismert ìzületi deformitásainkat korrigáljuk, kerüljük a fizikai ártalmakat, mint a vibráció, túlsúly ès ne hanyagoljuk el ismert társbetegségeinket. A stabilizáló izmok kiképzésével  az erősebb megterhelésnek is képesek ellenállni az ízületek.

Ha Te is kedvet kaptál a mozgáshoz, vár a Speedfit segítő, szakképzett csapata!

Szabó Viktória

Gyógytornász

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.