Rengeteg féle vitamint különböztetünk meg, ebbe most nem szeretnék belemenni, mert könyvet lehetne róla írni.

Tehát az alap dolgok, amit érdemes tudni:

Energiát nem nyerünk belőlük, anyagcsere folyamatainkban van rájuk szükségünk. Sportolóknak a csúcsteljesítmény elérése érdekében, az optimális egészség és a regeneráció szempontjából van kulcsszerepe a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelének.

Zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg.

A, D, E, K, zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk képes raktározni és szükség esetén felhasználni. A zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredményezhet. 

C, B, vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes tárolni, ezért bevitelére minden nap szükségünk van. A felesleg a vizelettel illetve verejtékkel távozik.

Valójában mennyi vitaminra van szükségünk akkor, ha például napi rendszerességgel sportolunk nehéz meghatározni, hiszen függ saját szervezetünk táplálékhasznosítási képességétől, az izzadás mértékétől, az edzés fajtájától, intenzitásától, a külső hőmérséklettől, hormonális állapotunktól, genetikai adottságainktól.

Annyi bizonyos, ha sportolunk, akkor különös figyelmet kell táplálkozásunkra, és  vitamin és ásványi só ellátottságunkra fordítanunk. 

Természetes és mesterséges formában is hozzájuthatunk a vitaminokhoz. Az lenne a legmegfelelőbb, ha természetes úton juttatnánk be szervezetünkbe, mivel a természetes források felszívódási képessége jóval magasabb.

Ha például narancsot fogyasztunk, nemcsak C-vitaminhoz, hanem értékes rostokhoz, egyéb ásványi anyagokhoz (pl. kálium) jutunk, mely szervezetünk regenerációs képességét, betegségekkel szembeni ellenálló képességét is fokozni képes.

A zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen tünetek sorozatával, súlyosabb esetben toxicitással jár együtt, ezért óvakodnunk kell a megadózisok alkalmazásától. Gyümölcsből, zöldségből nem lehet ezt az állapotot elérnünk, viszont számos vitamintablettában túlzott adagok szerepelnek.

Vízben oldódó vitaminokat nem lehet túladagolni, mert a többletmennyiség távozik a vizeleten keresztül. A vesénknek ez így is nagyon megterhelő. Vitamint mindig étkezés után érdemes szednünk, mert ilyenkor legnagyobb felszívódásának esélye a termelt emésztőenzimeink közreműködésével.

Az éhgyomorra szedett tabletták sok embernél kellemetlen tüneteket okozhatnak pl.: gyomorfájdalmat, gyomorégést. Az egyes vitaminkészítmények felszívódási képessége más és más. Számos faktor befolyásolja a vitaminok felszívódási képességét. Ilyen pl. a gyomorban levő egyéb ételek és italok, a tabletta mérete, a készítményben levő vitamin.

Mielőtt bármilyen vitamintabletta szedésébe belekezdünk, érdemes egy szakemberek véleményét meghallgatni.

Kránitz Attila
Személyi edző
SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.