Aki használ SMR eszközöket, az általában rögtön, azonnali hatásként érezheti annak pozitív hatásait. Használatát követően izomzatunkat kellemesen melegnek érezhetjük, hasonlóan a masszázst, vagy egy melegvizes fürdőt követő érzéshez. Esetenként – amennyiben az izmaink vagy szalagjaink rövidüléséből eredeztethető – kevésbé érezhetjük ízületi fájdalmainkat, azok mozgástartománya megnő.

Ezt a kellemes állapotot ezeknek az eszközöknek a pozitív hatásainak tudhatjuk be. Amikor hengerezünk, azzal fokozzuk a keringést az adott területen. Ennek következményeként friss vér és oxigén jut el izmainkba. Ez segíti a regenerációt, ugyanis a vér az ott lerakódott tejsavat segít elszállítani az érintett területekről. Ízületi mozgékonyságunk nő, így használatának edzést megelőzően, azt követően, vagy akár önállóan is szerepe lehet edzéseinkben.

Mindez a pozitív hatás hozzájárul ahhoz, hogy megrövidült izmaink, szalagjaink újra megfelelően funkcionáljanak, ami hatással van ízületeink mobilitására, így bizonyos esetekben hasznos lehet mozgásszervi problémák megoldását célzó terápiák részeként is.

Azonban ezekkel a jótékony hatásokkal együtt járhat bizonyos esetekben az ízületi instabilitás is.

Amikor SMR eszköz alkalmazásával fellazítjuk a kötőszövetet, megszüntetjük az izompólyákban a fájdalmas izomcsomókat (trigger point), nyújtjuk szalagjainkat, azzal együtt az ízület stabilizálásában nagy szerepet játszó, azokat támasztó elemeknek állapotát változtatjuk meg, ami redukálja a stabilitás mértékét. Így fordulhat elő, hogy a jótékony hatás mellé kellemetlenség, és sérülésveszély párosul. Ezt hamar megtapasztalhatjuk egyenetlen talajon való mozgáskor, váratlan irányváltásokkor, sportági mozgásformák végrehajtásakor.

Mit tehetünk?

Azért, hogy ezt elkerüljük, sokoldalú képzést kell biztosítanunk edzéseink során. Így tehát edzéseink részét kell képeznie olyan képességfejlesztő gyakorlatoknak, amelyek közvetlen, vagy közvetett hatással vannak az ízületi stabilitásra. Ilyen gyakorlatok az egyensúlyi gyakorlatok, a mozgásanalizáló (proprioceptív) képességet fejlesztő és a kinesztézist fejlesztő gyakorlatok.

Egyensúlyi gyakorlatokat könnyedén végrehajthatunk instabil felületeken (pl. egyenetlen talaj, Togu, FitBall), vagy egy lábon kivitelezett gyakorlatokkal. Proprioceptív képességeink fejlesztése során olyan gyakorlatokat végzünk, melyekkel megtanuljuk tudatosan és tudat alatt leképezni a fej, törzs és végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét és mozgását. A kinesztetikus észleléssel mozgásaink térbeli, időbeli, valamint dinamikus jegyeit dolgozzuk fel. Ezek a gyakorlatok általában rokoníthatóak egymással.

Az esetlegesen felmerülő ízületi instabilitásra tehát nem az SMR eszközök használatának elkerülése a válasz, mert bár ez esetben a kialakult stabilitás fenntartható lenne, ugyanakkor nem oldanánk meg a működést akadályozó mozgásszervi panaszokat. A teljes, egészséges működést a sokoldalú képzés adhatja meg!

Írta:

Tormássy Ákos
személyi edző
SPEEDFIT
+36308135085
akos.tormassy@gmail.com

2017

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.