Sokan gondolják, hogy a kávéra könnyű rászokni. Nekik jó hír, hogy kutatások kimutatták, hogy a hosszabb ideig tartó rendszeres kávéfogyasztás sem okoz függőséget.
A továbbiakban megismertetjük a kávé leggyakoribb hatásait a szervezetünkre, kezdve a kávé idegnyugtató hatásával, ami az idegrendszerünkben egy általános egészség érzetet kelt, következésképpen aktívabbak és éberebbek leszünk mind a szellemi, mind a fizikai munkában.


A kávé és az agy

Egy csésze kávéban 40-80 mg koffein található. Ennek hatása az idegrendszerre koncentrálódik, amelynek köszönhetően csökken az álmosság, az unalom és a fáradtság. Áldásos hatásai vannak a depressziós hangulatra, a szellemi fáradtságra, a memórai kapacitásra, a koncentrációra és az intuícióra. Ezen kívül megkönnyebbülést nyújt fejfájás és migrén esetén, és javítja az érzékelést. A koffein pozitív hatásait az idegrendszerre egy feltételes reflexeket vizsgáló kísérlet segítségével bizonyították. A kísérletben megfigyelték, hogy a koffein terápiás dózisokban való adagolásánál javultak a feltételes reflexek, valamint csökkent a reakcióidő.

A kávé és a szív

Áldásos hatásai a szívre is kiterjednek, olyannyira, hogy a gyógyszeres terápiában a koffein szíverősítő gyógszernek számít. Mindazonáltal a koffein hatásai a szívre másodlagosak, nem mutathatóak ki napi 2-3 kávé elfogyasztása mellett. Ez különösen igaz a negatív hatásokra, például a tachycardiára. A napi espresso fogyasztás erősíti a tüdőlégzést, valamint tágítja a hörgőket, ezzel segítve a könnyebb légzést

A kávé és az izmok

A kávé javítja és erősíti az izmok összehúzó képességét, növeli a sportteljesítményt, segíti a mozgáskoordinációt, csökkenti a fáradtságot a vázizomrendszerben. A testünk izmaira gyakorolt erősítő hatásának köszönhetően a kávé ideális a sportolóknak, kifejezetten azoknak, akik hosszútávú sportokat űznek, mivel pont azokban a pillanatokban enyhíti a fáradtságot, amikor az legjobban érződik és a mozdulatok elnehezülnek.

A kávé és az emésztés

A kávé segíti az emésztési folyamatot, hála a vasomotorikus idegekre való serkentő hatásának. Emiatt a kávé nem csak ébredéskor, reggel ajánlott, hanem vacsora és ebéd után is, mert serkenti az emésztési nedvek termelését, így megindítja, és javítja az emésztést.

A kávé és a máj

A máj szintjén beindítja az epetermelést, és segíti az epehólyag működését, míg a belek szintjén segíti a bélmozgásokat, összehúzódásokat, javítva a funkcionalitást és a mozgásképességet. A vesék is részesülnek a kávé pozitív hatásaiból: a vesék artériái kitágulnak, így serkentve és növelve a vizeletkiválasztást.

A kávé és a belsőelválasztású mirigyek

A kávé a belsőelválasztású mirigyekre hatva serkenti a vesék kiválasztó tevékenységét, gyorsítja az anyagcserét, és serkenti a pajzsmirigy működését.

Szinte hihetetlen, hogy mindezeket a pozitív hatásokat egy olyan ital foglalja magában, amelynek elhanyagolható a kalória értéke, tehát olyanok is fogyaszthatják, akik alacsony kalória bevitelű diétát folytatnak.

Forrás: http://www.amora.hu/erdekessegek?layout=edit&id=85

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.