A fenék formáját elsősorban a nagyfarizom adja, de emellett nagy szerep jut még a középső farizomnak ami a nagy felső része alatt helyezkedik el. Részben ez felelős azért a „derékből kiálló fenék” alakért, amire a legtöbb hölgy vágyik. De ez a két izom nem  csak esztétikai szempontból fontos.

Döntő szerepük van a helyes testtartásban is. Ugyanis a nagy farizom a medence, s ezáltal a lumbális gerincszakasz beállításának egyik kulcsszereplője. Gyengesége esetén az ún. „kacsatartás” alakul ki, ami a  medence előrebillenésével és a fenék hátratolódásával alakul ki.

A középső farizom, pedig a medence oldalirányú stabilizálásának fő felelőse. Így edzésük kulcsfontosságú, mivel a modern életmódunk nagyban mentesít minket a farizom használata alól.

Élettani hatása miatt épp ezért ezt a gyakorlatot nem csak nők végezhetik, hanem nyugodtan a férfiak is kipróbálhatják.Nézzük meg, hogyan kell a gyakorlatot helyesen kivitelezni. Miután a súlyt beállítottuk, helyezkedjünk el a gép ülőkéjén, mindkét lábunkat támasszuk  meg a lábtartón és dőljünk a háttámlának, a lábakat távolítsuk egymástól maximálisan, majd engedjük őket vissza lassan, de ne zárjuk őket össze teljesen.

A gyakorlatot végezhetjük úgy is, hogy a törzsünket előre döntjük. Minnél kisebb  szöget zár be a felsőtestünk a combunkkal, annál erőteljesebb lesz a nagyfarizom csípőízülethez közeli, combpólyán tapadó részének a részvétele.

Normál törzstámasz esetén a  kis- és középső farizom munkája lesz az elsődleges.

Végezzünk 4 sorozatot, sorozatonként 20-25 ismétléssel és meg lesz a kívánt hatása.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.