Ha még nem kóstoltad az édesburgonyát, bátran ajánlom neked, hiszen nemcsak rendkívül finom, hanem még fantasztikusan egészséges is. Felhasználhatósága széleskörű, akár édesen, akár sósan készíted, nem fogsz csalódni!

Honnan származik ez a remek zöldség?

Ez, a szulákfélékhez besorolt növény Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Európába a hódítások idején került, Kolumbusz Kristófnak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának is neveznek. Manapság Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Hazánkban nem igazán elterjedt, de szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható.

Viszont miért olyan jó nekünk?

  • Magas a C, B2-, B6-, valamint az E vitamin tartalma, emellett megtalálható található benne bizonyos ásványi anyagok, mint a kálium, réz és mangán.
  • Alacsony a zsír és koleszterin tartalma, neve pedig ne adjon okot az aggodalomra, a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják
  • Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.
  • Nagyon magas a rosttartalma, melynek előnye, hogy hosszú órákig biztosítja a jóllakottság érzését, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
  • Komplex szénhidrát, ami olyan energiával lát el, amely fokozatosan szabadul fel a szervezetedben, hosszú időre energiával lát el
  • Míg a sima burgonyát nem, addig ezt fogyaszthatod akár a diéta alatt is.

A legjobb tulajdonsága viszont, hogy bármilyen formában elkészíthető. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Mivel úgy is nyakunkon a farsang ezért megosztok veletek egy édesburgonyás fánk receptet.

Pillekönnyű joghurtos édesburgonya fánk

  • Hozzávalók:
    37 dkg Teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg édesburgonya
  • 14 dkg natúr joghurt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 5 dkg eritrit por
  • 4,5 dkg kókusz  olaj (olvasztva)
  • 1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • Oliva/ kókusz olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

  • Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastul feltesszük főni, és a főzővízbe egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük vagy burgonyanyomóval összetörjük.
  • Egy kenyérsütő gép üstjébe kimérjük a hozzávalókat, a következő sorrendben: először az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, a vaníliát, a reszelt édesburgonyát, az eritritet, a fahéjat és egy kevés sót. Végül hozzászitáljuk a teljes kiőrlésű lisztet, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
  • Elindítjuk a dagasztóprogramot, majd miután a gép bedagasztotta, 20 percig hagyjuk kelni,és ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
  • Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengéden kilapítgatjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosan tetszőleges formára szaggatjuk.
  • Egy edényben legalább három ujjnyi olajat melegítünk, és a tetejükkel lefelé beletesszük a fánkokat. Pár perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. (Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk.)
  • Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük a fánkokat, felitatjuk róluk a felesleges olajat. Fogyaszthatjuk Cukormentes lekvárral, vagy megszórhatjuk fahéjjal elkevert eritrittel.

Vass Tamara

Edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.