A román felhúzást és a merevlábas felhúzást gyakran összekeverik, hiszen a 2 gyakorlat egy külső szemlélő számára nagyon hasonlít. Az egyetlen hasonlóság azonban a gyakorlatokban az, hogy mindkettőnél súllyal a kezünkben dőlünk előre a végrehajtás során.

Nézzük akkor mik azok a fontos részletek amik megkülönböztetik egymástól a 2 gyakorlatot:

  1. Máshova koncentrálunk. Merevlábas felhúzásnál a combhajlítóra, román felhúzásnál a hát alsó részére. Tehát az előbbi gyakorlat inkább a comb hátsó részének és a farizomnak míg utóbbi a hátizomnak az erősítésére szolgál.
  2. A forgáspont a merevlábas felhúzásnál a csípőnél, a román felhúzásnál feljebb, a derekunk közepén van.
  3.  Más a mozgás pályája. A merevlábas felhúzásnál leengedjük a súlyt, miközben a térdünk enyhén hajlik, majd a combhajlítónk megfeszítésével jövünk fel a súllyal. Nem  állunk fel teljesen, csak addig amíg a comb hátsó részének feszüléséhez szükséges.

A román felhúzásnál homorú háttal dőlünk előre, amíg a súly eléri a térdünk magasságát majd derékból hátrahúzzuk a felsőtestünket az alsó hátizmok megfeszüléséig ( kicsit hátrébb dőlünk a függőlegesnél).

A román felhúzás nem egyenlő a rendes erőemelő felhúzással. Ez utóbbiban a földről húzunk, és sokkal több a lábmunka, sokkal komplexebb gyakorlat. A román felhúzást kizárólag csak az alsó hát/gerincmerevítők erősítése érdekében végezzük.

Ha nincs nagy rutinunk, akkor szinte biztos hogy a merevlábas felhúzásnál érezni fogjuk az alsó hátunkat és román felhúzásnál érezni fogjuk a combhajlítót. Ezt nem tudjuk teljesen kikapcsolni, de ha jobban érezzük a másik izmot, mint a célizmot, akkor rosszul csináljuk.

A merevlábas felhúzást sokan túl nagy súllyal csinálják. Mint mindig, most is a technika az első. Könnyű nagyobb súllyal csinálni, csak úgy hamar román felhúzás lesz belőle.

Merevlábas felhúzás: A jelöli a forgáspontot. B a célizmot, ahova koncentrálni kell

Román felhúzás: A jelöli a forgáspontot. B a célizmot, ahova koncentrálni kell

Román felhúzás: C a forgáspont és a célizom csúcsösszehúzódási pontja

Ha a gyakorlatokkal kapcsolatban bármi kérdésed felmerül keress bátran!

Horváth Ákosné Anita
sportedző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.