A legjobb ebben a gyakorlatban, hogy  a tricepszünk mindhárom feje egyenlő terhelést kap. Emellett a csalás lehetősége szabályos kivitelezés mellett ki van zárva, ellenben a kábeles letolással ahol a testsúlyunkkal beledőlve a gyakorlatba tudunk néhány „csaló ismétlést” kipréselni.

További előny lehet az is, hogy szabadsúlyos a gyakorlat így rúd híján akár kézi súlyzóval, kettlebellel vagy egyéb nehezékkel is végezheted akár otthon is.

Hogy történik a szabályos kivitelezés?

1. Feküdj hanyatt egy egyenes padon a számodra megfelelő súllyal felszerelt egyenes rúddal. (csuklófájdalom esetén francia rúddal érdemes kísérletezni.) A rudat nyújtott karral a váll felett tartjuk.

2. Anélkül hogy a felkar elmozdulna, lassan elkezdjük hajlítani a karunkat, ezzel a rudat közelítve a homlokhoz.

3. Egészen hajtőig engedjük,(3.kép)majd lassan fékezve a mozgást megindítjuk visszafele a rudat. Lassan, koncentráltan izomból dolgozva, amíg el nem jutunk a kiinduló helyzetig.

Egyszerű, nem?

Van azonban valami ami sokak figyelmét elkerüli, pedig ez is egy csalási lehetőség. Ez pedig a könyökök helyzete. Ugyanis az alsó holtponton, amikor megkezdődik a karnyújtás sokan széttárják a könyököket. Ez mindenképpen elkerülendő! Tehát szorítjuk össze a könyököket egymás felé a gyakorlat elejétől a végéig.

Helytelen kivitelezés

Helyes kivitelezés

Mivel tudod feldobni?

Kombináld a szűk fekvenyomással.

Mi a teendő?
Tegyük fel van egy 12 ismétlésből álló sorozatod. Viszont akkora súlyt választottál, amivel 8-at tudsz elvégezni a szabályosság keretein belül és nem szeretnél belecsalni a gyakorlatba, mert koncentráltan a tricepszedet szeretnéd dolgoztatni.

Ebben az esetben csak a homlokra engedést végezd el, amilyen lassan csak tudod (minimum 5 másodperc). Majd amikor jönne a karnyújtás, akkor egyszerűen a hajlított karod előre húzod a mellkasodhoz és egy szűk fekvenyomással juttatod a kiinduló helyzetbe a rudat.

Ebből csinálsz még további 3 ismétlést, így elkerülted a csalást és nem kellett kevesebb ismétléssel feladnod a gyakorlatot.

Ha kérdésed lenne a gyakorlattal kapcsolatban, keress bizalommal!

Józsa Gábriel
Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.