Mindegyik irányvonalnak megvolt a maga sikereleme, és óriási hatást váltott ki a fitnesziparból. Ma pedig a gyors tempójú, magas intenzitású edzések a sikeresek, melyek sok esetben saját-testsúlyos gyakorlatokból tevődnek össze.

Működnek ezek a programok?

Igen! De, mint annyi máshoz hasonlóan, az ördög itt is a részletekben rejlik.

Mostanra legtöbbünk tudja, hogy a magas intenzitású intervall edzés (az egyre sikeresebb HIIT) megfelelő lehet zsírégetésre. Vannak azonban bizonyos szabályok, melyek működőképessé teszik. Sokat olvashatunk a HIIT megfelelő formáiról, melyek 4 perctől (a klasszikus tabata módszer) 15 percig tartanak.

„A hatékonyság oka az intenzitásban és nem az edzés hosszában rejlik.”

Itt szól közbe azonban a saját-testsúly korlátozása. Amennyiben HIIT saját-testsúlyos edzéseket végzünk, szükségszerű lesz egy kicsit hosszabb ideig edzenünk, vagy ügyelni arra, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, melyek kellőképpen megmozgatják a legnagyobb izomcsoportjainkat.

A zsírégetés mikéntje itt elég egyszerű:

Gyakorlatok több nagyobb izom felhasználásával + kevés pihenés a sorozatok között = zsírégetés és anyagcsere előnyök.

A legjobban akkor járunk a HIIT edzéssel, ha folyamatosan egyre nagyobb terhelést tudunk beilleszteni edzéseinkbe, keményebbé téve programunkat. Noha vannak olyan saját-testsúlyos gyakorlatok és mozgások, melyek nehezebbek (vagy akár használhatsz súlymellényt is), a saját testsúlyos gyakorlatok űzése megnehezíti a progressziókat és behatárolják kis mértékben a maximális intenzitást edzés közben.

Más szavakkal fogalmazva: képzeljük el, hogy végzünk az egy ismétléses maxunknak a 70-80%-ával egy guggolást a rudat nyak mögött tartva, és ezt végezzük 20 másodpercig. Most képzeld el, hogy azonos ideig végzel folyamatosan saját-testsúlyos guggolásokat. Nem nehéz kitalálni, melyikkel égetünk el több zsírsejtet.

Mit jelent mindez?

A saját-testsúlyos edzés segíthet a zsírégetésben, de tarts szem előtt két fontos dolgot:

  • Ha csak saját-testsúlyos edzést végzel, egy kicsit hosszabb ideig érdemes edzened, hogy elegendő terhelést és anyagcsere változást okozz.
  • Legyenek hangsúlyosabbak edzéseid során az olyan „nagy gyakorlatok”, mint a guggolás, húzódzkodás, fekvőtámasz, vagy az evezések!
  • Ne válassz olyan gyakorlatokat, mint a plank vagy az oldal plank!
  • Győződj meg róla, hogy a hasad is kapjon elég terhelést, de ezeknek a gyakorlatoknak az előtérbe helyezésével nem fogod tudni kihasználni a HIIT edzés adta előnyöket.

De várj, van még egy! Egyik edzésmódszer sem ér sokat, ha nem megfelelő mellette a táplálkozásod! Erről mindenképp gondoskodj az edzés mellett!

Jó edzést!

SPEEDFIT Team

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.