Egészséges a lábad?

Tessék? Úgy érted a havi pedikűr nem elég?

Két terület, amiket nagyon gyakran elfelejtünk: A nagylábujj és a propriocepció.

A Nagylábujj

A nagylábujj jelentős szerepet tölt be mindennapi életünkben. Szükséges a megfelelő lábfej boltozathoz, ütés elnyeléshez és az előre irányuló mozgáshoz. Éppen ezért, ha veszítesz a nagylábujj hajlékonyságából, akkor lényegében csökkented az esélyeidet, hogy stabil testtartásod és járásmódod legyen. Tény, hogy a nagy lábujjadból ered a lábad kontrolljának 80 – 90%-a.

Mennyi hajlékonyság szükséges?

Általánosan, képesnek kéne lenned elérni 60-65 fokos aktív nagy lábujj visszafeszítést, értem úgy, hogy csak az ujjadat mozgatva külső segítség nélkül. Mikor a kezeddel nyújtod vagy egy falnál, akkor 90 fokig kellene tudnod visszahajlítani.

Ha erre nem vagy képes akkor ajánlom némi nagylábujj mozgékonysági gyakorlat bevezetését.

1.       Nagylábujj gyakorlat: Hajlítás

Ülj le egy székre talpaidat tarts a talajon hátadat pedig egyenesen. Sípcsontod merőleges a földre. Lassan hajlítsd lábujjaidat a talpad alá amennyire csak tudod, így a talppárnák elemelkednek a talajról. Tartsd így 5-10 másodpercig majd lassan térj vissza a kiindulási helyzetbe. Ismételd meg 10-szer lábanként.

2.       Nagylábujj gyakorlat: Nyújtás falnál

Fallal szemben állj meg teli talpon és a lábujjaidat nyomd fel a falra amennyire csak tudod, míg érzed a nyúlást. Dőlj előre a testeddel, és emeld  el a sarkadat a földről. Tartsd meg 5 másodpercig majd térj vissza kiinduló helyzetbe. Ismételd meg 10 szer lábanként.

3.       Nagy lábujj gyakorlat: Emelgetés

Padon ülve, teli talpal a talajon, emeld meg a nagylábujjadat amennyire csak tudod közben a többi lábujjadat szorítsd a talajhoz. Aztán csere, nagylábujjaidat szorítod a földhöz a többit pedig emeld fel. Cserélgesd 10-szer lábanként.

A propriocepció szerepe

A propriocepció a visszacsatolás az idegrendszered és az agyad között – ez tudatja az agyaddal, hogy milyen pozícióban/helyzetben vagy és milyen erők hatnak a testedre. Ez teszi lehetővé, hogy csukott szemmel is tudjuk, mikor van a karunk mellső középtartásban.

Röviden, minden koordinációs mozgáshoz szükség van propriocepcióra.

Ha például egy boka sérülést szenvedtél a propriocepciód általánosan gátolva van. Ez abban mutatkozik meg, hogy hogyan működik a sérült izom és ízület és mennyire károsítja az stabilitást és az egyensúlyt.

Példák propriocepció fejlesztésére:

  1. Mezítlábas séta vagy futás homokban.: Ez aktivál minden pici izmot a lábfejedben.
  2. Egylábas egyensúly gyakorlat.: Ha túl könnyű próbáld meg csukott szemmel. 1-2 percig egyensúlyozz az egyik lábadon majd a másikon bemelegítés közben.
  3. Vonal szökdelés.: Szökdelj előre és hátra egy vonal fölött 1 percen keresztül. Ha túl könnyű folytasd egy lábon.

 

Jó edzést és egészséges lábakat kívánok mindenkinek, hiszen ez az egész alátámasztásunk alapja.

Készítette:

Gallai Dávid

Forrás: breakingmuscle.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.