A jojó-effektus rejtett veszélye, amelyről tudnod kell!

SPEEDFIT | 2020.01.20 18:34

Nőni, fogyni, majd visszanyerni 5-10 kilókat kockázatos. Kifejezetten egyes testtájakon…

Ez egy olyan forgatókönyv, mellyel sok férfi és nő is találkozhat. Sikerül lefogynod, de hat hónap múlva újra ugyanott tartasz. A körforgás pedig nem áll meg. Ez a fel-le haladó ciklus a jojó-effektus. Egy tanulmány pedig kimutatta, hogy ezzel a helyzettel nem csak a drasztikus súlyfelesleggel küzdők találkoznak. 

A tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik rendszeresen legalább 5 kg-ot adnak le és szereznek vissza rövid időn belül, nagyobb eséllyel lesz életük során szívbetegségük azokhoz képest, akiket nem érint ez az ördögi kör. 

A résztvevőktől megkérdezték, hányszor fordult elő az, hogy egy éven belül adjanak le, majd szedjenek fel újra 5kg-ot. A vizsgálati alanyok átlagéletkora 37 év volt, átlagos BMI értékük 26-os volt. A BMI 25 feletti értéke az esetek döntő többségében túlsúlyra enged következtetni.

Meglepő módon a kutatók úgy találták, hogy a jojó-effektus nagyon gyakori. A résztvevők 73%-a számolt be legalább egy ilyen eseményről életében, azonban volt, akit ez a probléma már hússzor érintett élete során. A szomorú következtetése az volt a vizsgálatnak, hogy azok a résztvevők, akik beszámoltak ennek a problémának az előfordulásáról, alacsonyabb pontszámot kaptak a tanulmány készítői által alkotott, szívvédő-életmódot minősítő skálán. Minél nagyobb volt a jojó-effektusok előfordulásának száma, annál alacsonyabb helyezést értek el a skálán a résztvevők. A jojó effektusos résztvevőknek 82%-al kevesebb esélyük volt arra, hogy egészséges BMI értékük legyen, azokkal szemben, akik nem számoltak be erről.

Nem ez az első alkalom, amikor a tanulmányok arra utalnak, hogy a gyakori felfelé és lefelé irányuló testtömeg-változás káros lehet. Egy 2018 évi tanulmány  a súlyingadozást a halálozás nagyobb kockázatával hozta összefüggésbe. Egy 2014-es metaanalízis pedig húsz korábbi tanulmányt összegzett, azonban ez arra a következtetésre jutott, hogy nincs összefüggés az egészségkárosodás és a testtömeg gyakori ingadozása között.

Azonban, ha a biztosra szeretnél menni, találd meg és állítsd be azt a testtömeget, ahol egészségesen, elégedetten, jól funkcionálsz! Kerüld azokat a diétákat, melyek valószerűtlenül gyors és drasztikus változással kecsegtetnek, és értsd a diétádnak a működési elveit, miértjeit, kérj szakértő segítséget!

 

SPEEDFIT Team