Ezt a 6 italt ne fogyaszd edzés előtt!

A következő 6 ital valóban nem tesz jót az edzés előtt. Annak érdekében, hogy izmaid optimálisan működjenek (és növekedjenek!), nemcsak sok proteinre, hanem elegendő folyadékra is szükségük van. Ha a vérben megfelelő mennyiségű „tüzelőanyag” van, csak akkor tudnak izmaid elegendő mennyiségű oxigént felvenni, így sokkal jobban ellenállnak a sportolás során fellépő intenzív stressznek.

Ám vannak olyan italok, amelyek néhány korty után is elronthatják az edzésed sikerét – különösen, ha edzés előtt fogyasztod őket. Néhány deci folyadék után úgy érezheted, hogy tele a hasad, felpuffadt, ezen kívül erőtlen és motiválatlan, kedvetlen leszel. Nem jó alap az előtted álló edzéshez, igaz?

Annak érdekében, hogy zökkenőmentesen teljesítsd az edzésedet, mondj le erről a 6 anti-sport italról:

1. Szénsavas víz

Ha edzés előtt sok szén-dioxiddal dúsított ásványvizet fogyasztasz, az sok felesleges terhelést okoz a gyomrodnak. Azok, akik nincsenek hozzászokva szénsavval dúsított termékekhez, erre gyakran csúnya puffadással, állandóan feszes hassal reagálhatnak, mivel a gyomor irritálódik és feszült. Jobban teszed, ha edzés előtt inkább szénsavmentes ásványvizet iszol!

2. Üdítőitalok és gyümölcslevek

A hígítatlan gyümölcslevek, turmixok és üdítőitalok – nemcsak magas kalóriatartalmuk miatt – teljesen alkalmatlanok edzés előtti fogyasztásra. Ennek több oka van.

Az üdítőitalok és gyümölcslevek hipertóniásak! A hipertóniás italokat a test csak lassan szívja fel, mivel az izotóniás italoktól eltérően az oldott részecskék nagyobb koncentrációban vannak bennük, mint a vérplazmánk. A testnek kompenzálnia kell ezt a körülményt, és a vérből víz felvételével hígítja a felvett üdítőmennyiséget. Ez még szomjasabbá tesz és még jobban kell kompenzálnod a vízveszteséged.

Az üdítőitalok és gyümölcslevek gyakran sok fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmaznak! Jó és édes ízű, ám sajnos a beleknek nehéz megsemmisíteni a nagy mennyiségű fruktózt. Az emberi test alapvetően nem függ a fruktóztól, és először glükózzá kell átalakítania, hogy energiát lehessen felhasználni belőle. Ez sok Időbe telik és közben a fruktóz megterhelést okoz az emésztésedben, ami lassúvá és telítetté válik.

3. Tej- vagy tejalapú italok

A tej fogyasztása edzés előtt nem jó ötlet. A tejjel kevert protein shakek-nek van értelme edzés- vagy felkelés után, de nem közvetlenül az edzés előtt. Miért? A tej szénhidrátokat, laktózt, zsírt és fehérjét tartalmaz. Hosszú időt vesz igénybe, amíg a gyomor- és bélrendszer kivonja és megemészti az összes fontos tápanyagot a tejből. Tehát szervezet további energiát használ fel a tej emésztésére, amely ekkor már nem áll rendelkezésedre edzés alatt.

4. Sportitalok

A kereskedelemben az úgynevezett „sportitalok” szinte csak rejtett cukorbombák – és valóban nem kell ezeket az edzés előtt felhajtani. Mivel az italt követő energialöket az edzés végén csak energiaválsággal fog járni. Az edzés után csak a versenysportolóknak van értelme ilyen (kiváló minőségű) sportitalokat fogyasztani. A cukor gyorsan bekerül a vérbe és feltölti az üres glükózraktárakat.

A sportitalok fontos ásványi anyagokat is tartalmazhatnak, és általában izotóniásak. Az izotóniás sportitalokat a test különösen jól felszívja, mivel az oldott részecskék koncentrációja megegyezik az emberi vérplazma koncentrációjával. De nem kell drágán megvásárolnod őket, főleg nem szabadidős sportolóként. Az ásványvízzel kevert almalé 3:1 arányban a legjobb és legolcsóbb izotóniás ital.

5. Energiaitalok

A több energia az edzéshez az energiaitaloknak köszönhetően először nyilvánvalóan hangzik. Elméletileg igen, de a gyakorlatban ez csak korlátozott mértékben működik. Az energiahordozást a vércukorszint gyors emelkedése okozza, nem csoda, ha ekkora cukormennyiség van egy ilyen kicsi dobozba zárva! Az energiabomba azonban nem tart sokáig, mert a vércukorszinted rövid idő után visszaesik az alagsorba, és általában még alacsonyabb, mint korábban. A fáradtság és az elszántság megmarad, ideje a következő doboznak..ördögi kör!

De szükséged van a koffein löketre, hogy optimálisan tudj összpontosítani az edzés alatt? Kezdj akkor egy eszpresszóval vagy teával! Sokkal egészségesebb és olcsóbb is. Mivel a fémdobozokban több is rejtőzik, de nem sok jó: a stimuláló anyagok, például a taurin, az inozit és a glükuronolakton – különösen a sportolással együtt – könnyen szívritmuszavarokhoz, görcsökhöz és akár veseelégtelenséghez is vezethetnek. Így a sport során szomjoltóként az energiaitalok határozottan kudarcot vallottak, viszont nem alkalmasak edzés utáni italként sem, mert az edzés után izmaidat fehérjékkel, és nem cukorral kell feltöltened.

6. Alkohol

Aligha iszol egy sört az edzőterem előtt, viszont ha az utolsó pohár néhány órával azelőtt volt, akkor is (negatív) hatással lehet a teljesítményedre. Az alkohol nem jó edzőpartner, mivel a vérben maradt alkohol még mindig befolyásolja a reakcióképességedet és a koncentrációdat. Illetve ha másnaposan edzel, akkor a szokásosnál sokkal gyorsabban el fogod érni a stresszhatáraidat is.

Az alkohol gátolhatja az izomépítést. Ennek oka: a neurotoxin lebontása elsődleges fontosságú a máj számára – minden más alapvetően nem fontos. Ez elhanyagolhatja az izomsejtek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátását, és így gátolja az izomnövekedést. Bárkinek, aki edzésre és/vagy versenyre készül, el kell kerülnie az alkoholt ebben az időben.

Végtére is edzés előtt a legjobb ital a víz. Ha edzés előtt rossz folyékony „üzemanyagot” használsz, akkor csökkent teljesítményre kell számítanod. A tiszta víz túl unalmas számodra? Fűszerezd citrom vagy uborka szeletekkel!

SPEEDFIT Team

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.