Mikor még gyerekek voltunk legtöbbünk biztos vagyok benne hogy nem szerette ezeket az ételeket. Máj, padlizsán, kelbimbó, brokkoli, én személy szerint sosem. Persze változnak az idők és az ember gondolkodásmódja és ízlése is.

Bennünk megmaradt az a fóbia hogy ezeket az ételeket nem esszük meg mert biztos hogy nem fogjuk szeretni, bár lehet már nem is emlékszünk milyen íze volt. Mégis érdemes fogyasztani őket mert ezek az ételek rengeteg tápanyaggal rendelkeznek és jót tesznek szervezetünk egészségének.

Nézzük meg tehát miért érdemes mégis fogyasztani őket:

Kelbimbó
Kesernyés íz, fúrcsa kinézet és érdekes illat elég indok arra hogy sokakat elijesszen.

Miért jó?

  • Nagyon magas a fehérje és a rosttartalma, laktató de alacsony a kalóriatartalma. Akár köretként is fogyaszthatod. Sokan úgy vélik véd a rák ellen mert gazdag „indole”-ban és C-vitaminban.

Hogy készítsd el?

  • Vásárolj friss kelbimbót, sokkal finomabb mint a fagyasztott. Vágd ketté majd főzd meg extra szűz olivaolajjal és egy kis fokhagymával. Ízesítheted sóval és borssal is, de akár tehetsz hozzá egy kis reszeltsajtot és/vagy bacont módjával.

Brokkoli
Gazdag K-vitaminban mint a legtöbb zöldség és még könnyen el is készítheted.

Miért jó?

  • Gazdag C és K-vitaminban, amellett hogy rostokban is gazdag több rákellenes anyag is található benne mint például a diindolylmethan és a szelén. Bizonyított hogy ez a két anyag virus és baktériumellenes is. Azok között akik rendszeresen fogyasztanak brokkolit kisebb a kockázata a prosztata ráknak és a szívbetegségeknek.

Hogy készítsd el?

  • Pároljuk vagy süssük meg egy kis olivaolajjal vagy helyezd tűzálló tálba, tégy rá 3 evőkanál olvasztott sütőmargarint, sózd meg és borsozd. A tetejét szórd meg egy kis cheddar sajttal és süsd 10-15 percig.

Halak
Sokan nem szeretik a halat az illata és íze miatt, azonban kiváló fehérje forrás és gazdag telített zsírsavakban.

Miért jó?

  • Ha hetente kétszer fogyasztunk halat elég Omega-3 jut szervezetünkbe ahhoz hogy csökkenjen a szívbetegségek kockázata. Néhány kutatás azt bizonyítja hogy az Omega-3 segíti az agy vizáulis funkcióit és csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Nem utolsó sorban a koleszterin szintedet is csökkenti.

Hogy készítsd el?

  • Ha nem szereted a hal ízét nincs semmi gond mert rengeteg létezik belőlük melyeknek nincs hal íze. Próbáld ki a laposhalat vagy akár a mindenki számára ismert tonhalat. Például a cézár salátadat is elkészítheted hallal. Fogyaszthatod sütve burgonyával vagy vásárolhatsz ízesített halsalátákat is.

Fehérrépa
Amikor valaki rájött hogy a fehérrépát meg is lehet enni, bizonyára nagyon éhes lehetett. Legkevésbé sem étvágygerjesztő.

Miért jó?

  • Nagy mennyiségben találsz benne C-vitamint, rostokat, folsavat, mangán- és pantoténsavat, rezet, tiamint, káliumot, niacint és magnéziumot is. Hasonlóan a burgonyában található tápanyagokhoz ezeket is keményítők, de harmad annyi kalóriával.

Hogyan készítsd el

  • Furcsán hangzik de helyettesítheted vele a burgonyát. Tedd változatossá az otthoni menüt így csökkentheted a kalórabevitelt is.  Megsütheted, felvághatod akár hasonlóan mint a hasábburgonya de nyersen megfőzve is elfogyaszthatod.

Cékla
Nem csak hogy olcsó és kiváló savanyúság és egészséges is. Szinte bárhol beszerezheted konzervban.

Miért jó?

  • Magas szénhidrát tartalmú gyors energiaforrás. Nagy mennyiségben találsz benne magnéziumot, kálciumot, vasat és niacint valamint rengeteg C-vitamint. Sokak szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát is.

Hogyan készítsd el?

  • Nálunk általában savanyúságként szerepel az étlapon, de ez a kiváló zöldség önmagában is megállja a helyét például megsütve baconnel tálalva.

Máj
A máj fogyasztása évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Néhány őskori civilizáció úgy tekintette hogy a máj a legnagyobb kincs az elejtett vadból. A középkori európai népek rengeteg mindent készítettek májból a pástétomoktól a számunkra is ismert kenőmájasig.

Miért jó?

  • Nagyon jó fehérjeforrás és gazdag A-vitaminban. A vashiányban szenvedőknek a legjobb vas és B-vitamin forrás. Sokak szerint a kimerültség ellen is kiváló.

Hogyan készítsd el?

  • Azt hiszem nem kell senkinek bonyolult dolgokra gondolnia mikor májat akar készíteni. Nem kell mást tenned mint megsütni egy kis hagymával és a kedvenc fűszereiddel.

Spenót
Bizonyára mindenki emlékszik hogy Popeyenek is a spenóttól jött meg az ereje. Nyilván mi nem leszünk tőle olyan erősek mint Popeye, de az bizonyos hogy nagyon hasznos szervezetünk számára.

Miért jó?

  • Gazdag A és C-vitaminban, rostokban, folsavban, magnéziumban és egyéb más anyagokban amely megelőzi a rákot, különösen a vastagbél, tüdő és mellrákot. A benne található flavoidok jót tesznek a memóriának is. Továbbá a lutein megakadályozza a szürkehályog kialakulását.

Hogyan készítsd el?

  • A spenót nagyon sokoldalú étel. Fogyaszthatod tükörtojással és/vagy sajttal. Köretként is kiváló húsok mellé.

Avocado
Az avocado sokaknak a guacamole mexikói étel által lehet ismerős. Nálunk nem annyira gyakran fordul elő pedig kiváló alapanyagul szolgál rengeteg ételhez.

Miért jó?

  • Sokak szerint a legegészségesebb zöldség. Gazdag K-vitaminban, rostokban, káliumban, folsavban, B6 vitaminban, C-vitaminban réz és telített zsírsavakban, ezért csökkenti a koleszterin szintedet is.

Hogyan készítsd el?

  • Ha még nem ettél guacamole-t próbáld ki feltétlen. A receptjeink között meg fogod találni az elkészítés módját. Nagyon jó fehérjeforrás és laktató.

Túró
Ki ne ismerné a túrót? Sokan szeretik, sokan nem, de az biztos hogy nagyon jó fehérjeforrás.

Miért jó?

  • Alacsony szénhidráttartalmú magas fehérjeforrás. A legkiválóbb reggeli magas energiatartalma miatt. Magas kálcium forrás ami fontos a csontoknak és normális keretek között tartja a vérnyomásod is.

Hogyan készítsd el?

  • Finom édesen de finom sóssan is. Könnyű elkészíteni. Eheted gyümölcsökkel, de készíthetsz belőle szendvicskrémet is.

Padlizsán
Ha a padlizsán szuperhős lenne, biztos ő lenne Batman. Sötét és titokzatos bár nem rendelkezik szupererővel de annál hasznosabb szervezetünk számára.

Miért jó?

  • Minden tápanyag megtalálható benne mint a legtöbb zöldségben beleértve a rostokat, folsavat és a niacint is. Kiváló antioxidáns forrás, nasunin található benne, mely megakadályozza a sejtmembránok károsodását.

Hogyan készítsd el?

  • Sok indiai étel alapanyaga, de az arab Muszaka-ban is megtalálható. Finom sajttal is. A vegetáriánusok egyik kedvenc étele, mivel kiváló helyettesítője a húsnak.
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.