Talán nem köztudott, de a tüdődnek – mint sok szervünknek – van némi tartalékereje, hogy átsegítsen az egészségünket megterhelő helyzetekben. Ez a “felesleges” kapacitás, az úgynevezett fiziológiai tartalék segíti a tüdőnket egy fertőzés vagy éppen egy krónikus betegségek esetén is.

A tüdő tartalékunk óriási fiatal korunkban, de az idő múlásával csökken a normális öregedési folyamat részeként. A dohányzás vagy a hosszú távú tüdőbetegségek, például asztma, krónikus hörghurut vagy emfizéma felgyorsíthatják ezt a folyamatot. A csökkent tartalék sebezhetőbbé tesz minket egy új vagy hirtelen tüdőprobléma ellen. “A súlyos fertőzésben szenvedők, egy alacsonyabb tüdőfunkcióval indulva fiatalabb korukhoz képest, kevesebb tartalék kapacitással rendelkeznek, a tüdő tolerancia küszöbe sokkal alacsonyabb lesz” – mondja Dr. Richard Schwartzstein, a pulmológus professzor, a Harvardhoz tartozó Beth Israel Deaconess Medical Center tüdő és alvásgyógyászati ​​osztályának vezetője.

Tegyünk hát lépéseket a tüdőtartalék növelése és fenntartása, valamint a tüdő egészségének maximalizálása érdekében. Itt van hat stratégia, amelyek segíthetnek ebben.

 1. Testedzés

A mérsékelt intenzitású testmozgás, például a gyors séta aktivizálja a szívet , miközben mély lélegzetvételre sarkallja a tüdőt. Ezek a mély lélegzetek megnyitják a tüdő minden területét, és segítenek a felhalmozódott tüdőváladék (nyálka) kitisztításában. “Azok a területek, ahol a váladék összegyűlik, jó hely a belélegzett vírusok vagy baktériumok megtelepedésére, szaporodására és növekedésére” – magyarázza Dr. Schwartzstein. “Tehát minél több váladékot tudunk megszüntetni, annál előnyösebb lesz a tüdő számára.”

 2. Kerüld a füstöt és szennyeződéseket

A méreganyagok belélegzése során a tüdő váladékot választ ki, amely befogja a méreganyagokat. A nyálka köhögése eltávolítja a toxinokat a tüdőből. De minél több méregnek van kitéve, esetleg tűz, dohányfüst vagy szennyezés következtében, annál több nyálka keletkezik, ami megnehezítheti a légzést.

Ha nem tudjuk elkerülni a füst vagy a szennyezés hatását, Dr. Schwartzstein azt javasolja, hogy viseljünk arcmaszkot. A maszk asztma vagy allergia megléte esetén is hatékony lehet, amelyek erős léguti görcsökkel járhatnak, különösen ha hideg levegőnek van a tüdő kitéve. “A maszkok azért hasznosak, mert melegebb, párásabb levegőt lélegezünk be” – mondja Dr. Schwartzstein.

 3. Hagyd abba a dohányzást

Nincs biztonságos dohányzás. A dohányzás még a fertőzéssel szemben is kiszolgáltatottá válik, és tüdőrákhoz vezethet. „Azt tapasztaltuk, hogy kis dohányzás is sokféleképpen károsíthatja a tüdőt. Tüdőirritációt, gyulladást és fokozott nyálkaelválasztást okoz ”- mondja Dr. Schwartzstein.

 4. gy mély lélegzetet

A mély légzés segít a tüdő minden régiójának kiterjesztésében és a váladék megszüntetésében. Végezhetsz olyan edzést, amely magában foglalja a mély légzést (például jóga.

Egy kis bónusz: a mély légzés segít csökkenteni a pulzusszámot és a vérnyomást. “Töltsünk legalább napi 30 percet mély légzéssel, a nap folyamán elszórtan” – javasolja Dr. Schwartzstein.

Könnyű mély légzési gyakorlat: Üljünk le vagy feküdjünk le egy kényelmes helyre. Lélegezzünk be lassan és mélyen az orron keresztül, mozdulatlanul tartsuk a vállát, és hagyjuk hogy a has kifelé táguljon. Most lélegezzünk ki az orron vagy a szájon keresztül, és lazítsuk el a hasat. Ismételjük meg öt percen keresztül.

5. Változtasd meg a helyzeted

A helyzet megváltoztatása óránként legalább egyszer jót tesz a tüdőnek. Hajtsunk végre néhány mély guggolást, vagy hajoljunk előre és végezzünk mély lélegzéseket. Ezáltal a levegő a tüdő minden régiójába kering, hogy kitisztítsa a váladékot ”- mondja Dr. Schwartzstein.

 6. Súlykontroll

A túlsúly megterheli a tüdőt mozgató izmokat, különösen a rekeszizomot, amely kitágítja a tüdőt, amikor lefelé mozog. “Nagy túlsúllyal küzdő embereknél a rekeszizom lefelé irányuló mozgása szűkül, ezért a tüdő nem tágul annyira” – jegyzi meg Dr. Schwartzstein. A fogyás csökkenti ennek meglétét.

 

Mi a helyzet a COVID-19-el?

“Még nincsenek bizonyítékaink a COVID specifikusan” – mondja Dr. Schwartzstein – de bármi, amit tehetünk azért, hogy tüdőnk a legjobb szinten maradjon, javítani fogja annak esélyét, hogy megbirkózzunk egy olyan légúti fertőzéssel, mint a COVID. ”

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Forrás: Harvard Health

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.