A gyümölcsfogyasztás elõnyei
 
A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termő gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelőzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak. A széleskörű tájékoztatás ellenére azonban a magyar lakosság körülbelül negyven-ötven százaléka nem eszik kellő mennyiségű gyümölcsöt: az egészséges táplálkozással kapcsolatos legfrissebb ajánlások szerint naponta háromszori elosztásban, minimum fél kilogramm, vagy ennél több gyümölcs fogyasztása lenne javasolt. Szervezetünk nem tudja hosszabb időn keresztül tárolni a gyümölcsök és a gyümölcslevek értékes tápanyagait, a változatos kínálatból történő rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztással azonban hatékonyan erősíthetjük immunrendszerünket, növelve ezzel a szervezet ellenállóképességét.
 
 
Néhány nyári idénygyümölcs táplálkozás-élettani hatása
Ribizli: nagy a C-vitamin tartalma (a legtöbb a feketeribizliben fordul elő), emellett magas az élelmi rost és a szerves sav tartalma. Szénhidráttartalma alacsony. Szerepet játszik a meghüléses betegségek megelőzésében.

Málna: ízletes, finom aromájú gyümölcs. Említésre méltó a C-vitamin-, a biotin- (H-vitamin) és a diétás rost tartalma. Alacsony szénhidráttartalmú, így a cukorbetegek és a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Segíti a haj regenerálódását, növeli a bőr puhaságát, ínysorvadásban pedig csökkenti a fogínyvérzést.

Földieper: üdítő, frissítő gyümölcs, jellegzetes ízzel és zamattal, emellett jelentős C-vitamin forrás. A benne lévõ cserzőanyagok gyulladásgátló, baktériumölő hatásúak. Tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést és fokozza az anyagcserét. Erősíti az immunrendszert, a csontokat, a hajat és a bőrt. Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, betegségből lábadozóknak, máj-, vese-, és húgyhólyaggyulladásban szenvedőknek különösen javasolható a megfelelő étrend összeállításához. Allergiára hajlamos gyermekeknél és felnőtteknél túlérzékenységi reakciót válthat ki.

Sárgabarack: értékes vitamin és ásványianyag-forrás. Béta-karotin tartalma nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez (a béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná), ezen kívül erősíti a hajat és a körmöket. A benne lévő antioxidáns hatású vegyületek (például a flavonoidok és a likopin) közömbösítik a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, emellett szerepet játszanak a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében is.


Őszibarack üdítő, szomjoltó hatású, nagy víztartalmú gyümölcs, amivel hozzájárulhat a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához. Kellemes aromáját almasav, citromsav és magas illóolaj-tartalma biztosítja. Élelmi rosttartalma jó hatású a székrekedés és a bélfal túlzott kitüremkedéseinek megelőzésében. A sárgahúsú fajtában több a karotin, ami a szervezetben A-vitaminná átalakulva anitoxidáns, vagyis daganatmegelőző hatású.

Meggy: magas víz és pektintartalmú gyümölcs. Kellemes íze a benne lévő szerves savaknak köszönhető (citromsav, almasav). Értékes vitaminjai és ásványi anyagai mellett a meggyben is megtalálható az anticián nevű anyag, mely a cseresznyénél felsorolt előnyös hatásokkal bír.

Cseresznye: lédús, kitűnő aromájú, értékes tápanyagokat tartalmazó gyümölcs. Szénhidráttartalma nagy, cukor hozzáadása nélkül is fogyasztható. Anticián nevű növényi festékanyaga segíti a kötőszövet újraképződését, szépíti a külső bőrfelületet, csökkenti a fogínysorvadást és szabályozza a bélműködést (megelőzheti a székrekedés kialakulását).

Alma: szinte a legszélesebb körben felhasználható gyümölcs. Értékes tápanyagai mellett magas élelmi rosttartalmának köszönhető, hogy a hasmenés és a székrekedés is hatékonyan kezelhető vele.

Áfonya: a hazánkban honos vad fajok – vörös- és feketeáfonya – termését gyűjtik; vízoldékony vitaminjai mellett szerves savakat, cukrot, cseranyagot, antocianinokat (növényi festékanyagok) és pektint is tartalmaz. Gyógynövényként bélhurut ellen használják. Egyik legismertebb elkészítési módja a dzsem, mely vadhúsok mellé tálalható.

Egres: magas a savtartalma, ezért nyersen, csak teljesen érett állapotban ajánlott fogyasztani. C-vitaminban és élelmi rostban gazdag. Kedvező hatású a szív, a máj és a vese működésére, emellett ajánlható a székrekedés megelúzésére. A gyümölcsre érzékenyeknél nagyobb mennyiségű fogyasztása hasmenést okozhat.

Sárgadinnye: zöldségféle, de gyümölcsként fogyasztjuk; értékes karotintartalma mellett jelentős mennyiségű C-vitamin és folsav is található benne. Az apigenin nevű flavonoid gátolja az élelmiszerekben lejátszódó oxidációs folyamatokat, ezáltal rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású.

Görögdinnye: szomjoltó, üdítõ és tisztító hatású zöldségféle, ami nagy víztartalmának köszönhető. Energia- és gyümölcscukor-tartalma alacsony, az egészségesek és betegségben szenvedők egyaránt fogyaszthatják. A görögdinnye is tartalmazza az apigenin nevű flavonoidot, így a sárgadinnyéhez hasonlóan a görögdinnye is rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatással bír. 

 
 
Az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások eredményei alapján napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül előnyös szerepet játszanak a szervezet működésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is. Cikkünkben a gyümölcsfogyasztás említett előnyei mellett áttekintjük a nyári idénygyümölcsök táplálkozás-élettani szerepét, a szervezet életfolyamataira gyakorolt jótékony hatásukat.
 
 
 
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
https://www.speed-fit.hu
 
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.