A tofu egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Magyarul szójababsajtnak is nevezik.

A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere és hagyományosan része a japán, koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának.

Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet.

Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. Természetesen nem csak nyers, hanem ízesített formában is készítik.

Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Változatosan felhasználható, egyes fajtái nyersen fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét.

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, (vas, foszfor, kálium, kalcium, nátrium, B1, B, B3,). Úgy tartják, hogy ugyanolyan védelmet nyújt a rák és a szívbetegségek ellen, mint a szójabab.

Dietetikai szempontból jelentős tulajdonsága, hogy energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás. Nem tartalmaz szacharózt, laktózt, glükózt, tejfehérjét, glutént, konyhasót  így a legtöbb diétában  kiválóan beilleszthető.

A gyártása során alkalmazott hő hatására elbomlik a szójababban lévő emésztést gátló enzim  és minden ízrontó alkotórész. Kisgyermekeknek nem ajánlott a csecsemők esetében kizárólag orvosi rendelvényre fogyasztható bármiféle szójatermék, ugyanis számos állatkísérletben derült ki, hogy az egyik, a szójában is megtalálható, hormonhoz hasonló funkciójú anyag fogyasztása, a belső nemi szervek és az immunrendszer elváltozásához vezethet.

Összetétele:  100 g tofu 70 kcal-t; 3,5 g zsírt; 1,5 g szénhidrátot; 8,2 g fehérjét; 0.9 g rostot tartalmaz.

Ötlet a vasárnapi ebédhez:

Hozzávalók / 3 adag elkészítés

  • 20 dkg tofu (natúr)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 0.5 közepes db hegyes erős paprika
  • 150 g joghurt
  • 30 dkg ananászkonzerv
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • curry por ízlés szerint
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek kókuszreszelék

A tofut és a hagymát felkockázzuk. Az olajon a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a tofukockákat, és együtt pirítjuk.

Curry-vel bőven meghintjük, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük levével együtt az ananászt, és rákarikázzuk a zöldpaprikát. Fedő alatt kb. 10-15 percig főzzük. Közben a joghurtba belekeverjük a lisztet és a kókuszt, és behabarjuk vele a ragut. Összefőzzük, és már kész is!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Kránitz Attila
SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.