Tápanyagok

 A valós napi energiaszükségletedet tápanyagok bevitelével tudod kielégíteni. Tápanyagok azok az anyagok, amelyeket a táplálékkal juttatsz be a szervezetedbe és részt vesznek a test felépítésében, a működéshez szükséges energia előállításában, a szervezet működési folyamatainak szabályozásában valamint védőrendszerének működtetésében. A tápanyagok a szükséges mennyiségük alapján lehetnek makro-, illetve mikrotápanyagok.

 Makrotápanyagok – Szénhidrátok

 A szénhidrátok szénből, hidrogénből és oxigénből álló szerves vegyületek, amiket a fotoszintézis során a növények állítanak elő, és az őket alkotó szénatomok számától függően lehetnek egyszerűek és összetettek. Legfőbb élettani szerepük az, hogy a magukban hordozott energiát a szervezet képes lebontani, felhasználni saját szükségletei biztosítására.

 Az egyszerű szénhidrátok a cukrok, amelyeknek egyik alapvető tulajdonsága, hogy gyorsan felszívódnak a szervezetben, ezáltal gyorsan megemelik a vércukorszintet.

Az összetett szénhidrátok több szénhidrátegységből tevődnek össze és felszívódásuk lassú, mivel először fel kell, hogy bontsa őket a szervezet, sőt vannak olyanok is, amelyek egyenesen emészthetetlenek a szervezet számára. Emészthető fajtája a keményítő (gabonafélékben, burgonyában, szójában, hüvelyesekben, gesztenyében), nem emészthetők a rostok (cellulóz: korpákban, zöldségfélékben, pektin: gyümölcsökben). 

A tartós szénhidráthiány kellemetlen következményekkel jár (szöveti fehérjék fokozott lebontása, só-víz háztartás egyensúlyának felborulása, állóképesség és a fizikai teljesítmény romlása, szédülés, fejfájás, hasi görcsök, székrekedés). Túlzott szénhidrátbevitel esetén a szervezet az "üzemanyagként" fel nem használt szénhidrátokat átalakítja zsírrá és azt a zsírszövetben raktározza. 

Makrotápanyagok – Zsírok

 Az étkezésben használt zsír a glicerin zsírsavakkal alkotott észtere. Az egyes zsírok tulajdonságait nagyrészt meghatározza a zsírsavak lánchossza, szénatom-száma és a szénatomok közötti kettős kötések száma, ami alapján telített-, egyszeresen telítetlen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat különböztetünk meg. Az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak van egy különleges molekulaszerkezetű csoportja, a transz-zsírsavak, amelyek többnyire már emberi beavatkozás „következményei”, főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek.

Külön figyelmet érdemelnek az úgynevezett esszenciális zsírsavak, amelyeket a szervezet nem tud szintetizálni, saját maga előállítani, hanem mindenképpen a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni. 

Az állati eredetű zsírokban magasabb a telített zsírsavak aránya, ezek szobahőmérsékleten szilárd (de kenhető) halmazállapotúak és tulajdonképpen ezeket nevezzük ténylegesen zsíroknak.

A növényi eredetű zsírokban nagyobb részt telítetlen zsírsavak fordulnak elő és szobahőmérsékleten folyékonyak, ezeket nevezzük olajoknak.

 A zsírok alapfunkciója, hogy energiát biztosítanak a szervezet számára, de jelenlétük nélkülözhetetlen néhány nagyon fontos folyamat működésében is, mint pl. a hormontermelés, az idegrendszer működése és a zsírokban oldódó vitaminok felszívódása. A test zsírszövete tápanyagtartalékként, raktárként is szolgál, azáltal pedig, hogy beágyazza az egyes szerveket, mechanikai védőszerepe sem elhanyagolható, ráadásul jó hőszigetelő is, így elősegíti az állandó testhőmérséklet megtartását.

A zsírok nélkülözhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, de nagyon lényeges azok forrása, fajtája, mennyisége és aránya, mert mindegyiknek megvan a maga funkciója. Az a szerencsés, ha a zsírból származó energia 1/3-2/3 arányban származik a telített- illetve a telítetlen zsírokból (leegyszerűsítve az állati illetve a növényi zsiradékból):

 Makrotápanyagok – Fehérjék 

A fehérjéknek megkülönböztetett szerepük van a táplálkozásban, ezek az élő sejtek legfontosabb alkotórészei, nélkülük az emberi szervezet képtelen lenne a normális működésre.

 A fehérjék komplex makromolekulák, építőelemeik az aminosavak, amelyek meghatározzák a kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságaikat. Táplálkozás szempontjából lehetnek esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet nem tud szintetizálni, félig esszenciális aminosavak, amelyeket egy másik esszenciális aminosavból tud előállítani a szervezet és nem esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet megfelelő táplálékbevitel esetén korlátlanul elő tud állítani.

 Az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazó fehérjék az elsőrendű (komplett) fehérjék. Forrásuk általában állati eredetű, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék. A másodrendű (inkomplett) fehérjék néhány aminosavban hiányosak, ezért ki kell egészíteni (komplettálni) másik inkomplett, vagy elsőrendű fehérjével. Forrásuk elsősorban növényi eredetű, pl. a bab, lencse, borsó és a rizs.

A fehérjék funkciójuk szerint nagyon sokfélék: enzimek, transzportfehérjék, védőfehérjék, toxinok, hormonok, struktúrfehérjék, motorfehérjék és tartalékfehérjék.

 A napi minimum fehérjebevitel mennyisége függ a testsúlytól, életkortól, egészségi állapottól, aktivitástól, és a fehérjére is igaz, hogy mind a túlzott, mind a túl kevés fogyasztás problémákat okoz.

Novák Péter

Táplálkozástudományi Szakember

SPEEDFIT Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.