Valamennyien kipróbáltunk már biztosan több étkezési irányzatot: vegetarianizmust, vércsoport diétát, testkontrollt stb. De többnyire előbb vagy utóbb visszatértünk a szülői házban megszokott ízekhez. Akkor most kinek is higyjünk? Együnk, mert egyszer élünk, vagy kényesen válogassuk meg ami a tányérunkra kerül?

Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbiakban:

  1. aranyszabály: Kerüljük a végleteket!
     A túl szigorú megszorítások, bizonyos élelmiszerek teljes tiltása hosszú távon bizonyos tápanyagok hiányához vezethet, vagy legalábbis átesünk a ló túlsó oldalára és többé semmilyen szabályt nem akarunk betartani! Megoldás: mindent lehet – mértékkel!
  2. aranyszabály: Étkezzünk rendszeresen, programozzuk át szervezetünket!
    Testünk egy malom működéséhez hasonlítható: betöltjük a gabonát, a gép dolgozik, a gabona egyrészéből értékes tápanyag lesz, a maradékból hulladék. Tehát, ha nem látjuk el folyamatosan gabonával a gépet, nem fog működni a másik két funkció sem! Ez optimális esetben naponta ötszöri – de legalább három – étkezést jelent. Ha a „gabona? minősége megfelelő, szervezetünk folyamatos égető üzemmódra kapcsol, beindul a körforgás, egész nap lesz energiánk, nem kell a fölösleget zsírként raktároznunk – hiszen jön az utánpótlás -, és napjaink népbetegsége, a székrekedés is önműködően megszűnik, nem kell az emésztőrendszerünket hashajtókkal pusztítanunk. Sokan felkiáltanak most: kinek van erre ideje!? De egyszerűen megoldható mindez! Mindig vigyünk magunkkal gyümölcsöt, vagy egy joghurtot, esetleg szendvicset. Egy- két hétig figyelnünk kell erre, azután már kéri a szervezetünk.
  3. aranyszabály: Vegyük figyelembe genetikai adottságainkat!
    Természetesen nem vagyunk egyformák! Ezért – bár irányadó elvek vannak – mindenkinek saját magának kell kikísérletezi a számára legmegfelelőbb étrendet! Hiába "egészséges" a nyers káposzta, ha valakinek gyomorgörcsöt és puffadást okoz, akkor ő ne egye. A hal is "egészséges", de ha valaki nem szereti, ne erőltesse! Vannak, akik húsevők és vannak született vegetáriánusok. Nincs mindenkire egyformán érvényes univerzális szabály. Ezért kellő rugalmassággal kell minden szabályt alkalmazni. Az anyagcsere tipusa szerint sem vagyunk egyformák. Vannak "gyorségetők", ők minden táplálékot azonnal energiává alakítanak, ők a szerencsések, rájuk mondják, hogy nagyapám minden nap megevett egy oldal szalonnát, megivott két liter bort és elszívott 2 csomag mezitlábas Kossuthot, mégis, 90 éves korában is hajkurászta a szomszéd Bözsi nénit! Hát igen. Ilyen is van. De a többség az vagy "raktároz" és jön az elhízás, vagy a szervezet megbosszulja a rossz bánásmódot és különféle betegségekkel jelez. Márpedig az átlagéletkor kitolódásával 30 éves korunk után még 40-50 év állhat előttünk, pazarlás lenne ezt betegségektől szenvedve, rossz közérzettel eltölteni!
     Megoldás: étkezési szokásaink kialakításánál – megváltoztatásánál – vegyük figyelembe genetikai adottságainkat is!
  4. aranyszabály: Étkezzünk puritánabbul!
    A bőséges kínálat sokszor túlzásokhoz vezet. Túl sok féle ételt eszünk egyszerre össze-vissza. Tehermentesítsük szervezetünket: salátát, gyümölcsöt együnk éhgyomorra, egy étkezéskor ne együnk öt-hat fajta ételt egyszerre! Könnyebb lesz az emésztésünk, ha egyszerűbben étkezünk.

forras:http://www.dieta-abc.hu/egeszseges_taplalkozas.php

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.