Egészségesen a Korona-krízisben is! Viszlát, fagyasztott pizzák! A cikkben összegyűjtött 6 ételből bármikor tudsz egy egészséges és finom fogást készíteni.

Gyakran sorakoztatják a fagyasztott pizzákat, az ínyenc filéket és fagylaltokat a fagyasztóban, kiváltképp a jelenlevő vírushelyzetben. Ugyanolyan csábítóak, mint a szupermarketek mélyhűtőiben kínált ajánlatok, ám próbálj minél jobban tartózkodni a gyorséttermektől és a fagyasztott késztermékektől. Állandóan a főzés gyors alternatívájaként kínálják őket, de a magas kalóriatartalmú mártások és a felesleges adalékanyagok valódi kalóriabombákká teszik ezeket az ételeket, amelyek komoly tápértéket általában nem biztosítanak a testednek.

Ám nagyon sok finom és egészséges étel is van, amelyekkel megtöltheted a mélyhűtődet. Bemutatunk példaként 6 ételt, amelynek mindig a fagyasztódban kellene lennie:

  1. Zöldségek

A fagyasztott zöldségek könnyen felvehetik a harcot a friss zöldségekkel. Közvetlenül a betakarítás (vagy friss vásárlás) után fagyaszd le a zöldségeket, így semmilyen tápanyag nem fog távozni belőlük. Nagy előny ez, mivel minél hosszabb ideig tárolják a friss zöldségeket, annál kevesebb vitamin kerül a tányérra. A hidegsokk nem számít a zöldségeknek! Példaképp a spenót, a borsó és a bab egész évben kapható.

  1. Csirke- és pulykamell

A csirke- és pulykamell különösen népszerű a sportolók körében. Jó okuk van rá: a sovány hús alig tartalmaz zsírt, de jó része fehérjéből áll. Jó, ha mindig van raktáron! A hűtőszekrényben azonban a tárolási idejük korlátozott, de a fagyasztóban több hónapig biztonsággal lehet tárolni a baromfit. A legjobb, ha a csirke- és pulykamellet lassan olvasztod fel a hűtőben. Ezen felül mindig jól meg kell sütni, nyilván ez vonatkozik mind a frissen vásárolt, mind a fagyasztott verzióra is.

  1. Bogyós gyümölcsök

A bogyók valódi „superfood”ok. Évente csak néhány hónapig kaphatunk frissen belőlük, de szerencsére fagyasztva egész évben elállnak. Akár málna, eper, szeder, áfonya vagy egy bogyós keverék a fagyasztóból: mindegyik gazdag vitaminokban, rostban és antioxidánsokban, amelyek sejtjeinket védik.

  1. Bor

Eleinte furcsának tűnik, de ez egy egyszerű és nagyszerű módszer a szószok fűszerezésére. Fagyaszd meg a megmaradt bort jégkocka tartóban, ezután adagokban felhasználhatod őket főzéshez, ha szükséges. Így nem kell új üveg bort nyitnod egy rizottó elkészítéséhez, vagy a mártás gazdagításához.

  1. Fűszernövények

Frissen, a fűszernövényekre nagy figyelmet kell fordítanunk, különben a gyönyörű zöld gyorsan szárított levelek halmává alakul, illetve a tápanyagveszteség is jelentős lesz. Azonban ezek a betakarítás után azonnal gyors fagyaszthatók. Ily módon megőriznek minden vitamint, ásványi anyagot és másodlagos növényi anyagokat is. Így tudják támogatni az immunrendszered, az emésztésed, antibakteriális, és gyulladás gátló hatást fejtenek ki. E növényekkel tehát elég jót teszel az ízeken kívül az egészségednek is; a petrezselymet, metélőhagymát, kaprot, koriandert és bazsalikomot is nyugodt szívvel a fagyasztódba rakhatod.

  1. Hal

Ez nem azt jelenti, hogy az ínyenc halfiléket ropogós kéreggel vagy a hal rudacskákat kellene venned, melyek nagyrészt panírból állnak. A sima fagyasztott halfilék és a garnélarákok sokkal egészségesebbek ezeknél, de a fagyasztott változatuk ezeknek is hónapokig eláll, és a fagyasztott halfilé tápanyagok tekintetében is könnyen lépést tarthat a frissel, ha fogás után szétbontjuk és a lehető leggyorsabban lefagyasztjuk.  A fehérjetartalma mellett, ez az egyik legfontosabb jódforrásunk. Illetve magas zsírtartalmú halfajok alapvető omega-3 zsírsavakat is biztosítanak, a fagyasztóban tárolva azonban csak a lazac és a tonhal képes erre. Az összes többi faj, például a csuka, a tőkehal és az alaszkai tőkehal nem tud lépést tartani velük ilyen tekintetben.

Fagyasztott pizza helyett már ezek az egészséges ételek is lehetnek a fagyasztódban, bármikor felhasználható állapotban. Ezek a tartalékok sokban hozzásegítenek egy rendszeres, egészséges étrend kialakításához. Apropó: Természetesen a többi egészséges ételt is főzés után néhány napra a fagyasztóba rakhatod, így elkerülve az időhiányt.

Jó ételekkel jó étvágyat kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.