Kevés szénhidrát, kevés idő alatt: Ha egyszerre követed a ketogén étrendet és az időszakos böjtöt, akkor rekordidő alatt fogyhatsz. De mennyire is egészséges ez a kombináció? Cikkünkből megtudhatod.

Ha a közelmúltban már próbáltál lefogyni, akkor valószínű, hogy hallottál a ketogén diétáról. De az időszakos böjt is a jelenlegi táplálkozási trendek egyike, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Mindkét módszer működik és bevált, azonban eltérő megközelítéssel és szabályokkal rendelkeznek. Alapvető céljuk viszont ugyan az: a zsírvesztés, a lehető legnagyobb izomtömeg megtartásával. Tehát mindenképpen van értelme e két táplálkozási formát egyszerűen kombinálni egymással a még gyorsabb fogyás érdekében. Nézzük is meg a két étkezési trend alapjait és alapszabályait.

Így működik az időszakos böjt!

Szinte mindenki ismeri a böjt kifejezést, és tudja, hogy ez több napig tartó ételmegvonással jár. Időszakos böjtöléssel az éhezési fázisok sokkal rövidebbek, ezért alkalmasabb a mindennapi használatra is. A 16:8 módszerrel csak 8 órán át szabad enned, majd 16 órán keresztül böjtölnöd. Tehát, ha délelőtt 10.00 órakor reggelizel, este 18.00órára be kell fejezned a vacsorádat. Az időablakodat természetesen tetszés szerint beállíthatod, neked megfelelően, attól függően, mikor szeretnél reggelizni, vagy akár kis is hagynád.

Az időszakos böjt elsősorban az időben korlátozott étkezésről szól, nem magáról az ételről. Elméletileg minden megengedett, de ha fogyni szeretnél, a nap végén fennálló esetleges kalóriahiány fogja eldönteni, mennyit és hogyan fogsz fogyni. Ha a 8 órás táplálkozási ablakodban nem haladod meg folyamatosan kalóriaigényed, természetese fogyni fogsz.

Így segít a ketogén étrend!

Míg az időszakos böjt az étkezések mennyiségét korlátozza, a ketogén étrend a lehető legkevesebb szénhidrát elfogyasztására, emellett a fehérje- és zsírbevitelre alapoz. Tehát ez egy low-carb diéta? Nem, nem igazán. A keto szénhidrátmentes módszerként is híres, mivel (nyilván egyéntől függően) napi átlagosan 50gramm szénhidrátot szabad megengednek magadnak. Össszehasonlításképpen: egy low-carb diétában, arányosítva akár napi 120gramm szénhidrátot is elfogyaszthatsz. A szénhidráthiány miatt az anyagcseréd kénytelen alkalmazkodni és áttérni az úgynevezett ketózisra. Ez azt jelenti, hogy a tested energiáját nem szénhidrátokból (cukor) kapja, mint általában, hanem zsírból. Ennek oka, hogy ezt a máj ketontestekké alakítja, majd így alternatívaként használod az energiatermelésre. Szénhidrát helyett a keto-követők sok fehérjét és zsírt fogyasztanak. Így a felesleges testzsírt az izomtömeg csökkenése nélkül tudják lebontani.

Szabad-e a ketot és az időszakos böjtöt kombinálnod?

Elméletileg természetesen lehetséges, de nem mindenkinek javasoljuk. Miért? Erről eddig nincsenek tudományos vizsgálatok, ezért bizonytalan, hogyan reagál különböző egyének szervezete ha kombinálják ezt a két stratégiát. Ezenkívül mindkét étrendnek megvannak a saját szabályai, melyeket be kell tartani, különösen a ketogén diéta elég szigorú. Követésük nyilván kimerítő lehet, a kettő egyszerre történő elvégzése pedig igazi kihívást jelent és megterhelőbb testednek mint külön-külön.

Összegzésül: A keto és az időszakos böjt kombinálása mindenekelőtt egy dolgot jelent: tested és elméd számára is stresszt. De nem lehet semmi baj, ha kipróbálod a két stratégia egyikét, ha le akarsz dobni néhány kilót. A 8 órás étrendet könnyen be lehet illeszteni a minennapokba, ezért könnyű betartani. Ez szintén nem klasszikus értelemben vett diéta, hanem egyfajta táplálkozás, amelyet évekig folytathatsz, mindenféle egészségügyi kockázat nélkül.

Próbáld ki most!

Jó étkezéssel, jobb életet kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.