Egy svéd háziorvos, egyetemi tanár Bertil Marklund 20 év kutató- és tudományos munka után azt állítja – “Én döntöm el azt, hogy meg akarok öregedni, vagy sem!” A szakember szerint 75%-ban mi magunk vagyunk a felelősek azért, hogy hogyan élünk.

Nézzük, melyek azok a legfontosabb életviteli szabályok, amiket mindenképp érdemes betartani:

A rendszeres testmozgás fontossága!

Csökkenti a stresszt és védelmet nyújt a szervezetnek a káros szabadgyökökkel szemben. Soha ne kényszerítsd a tested a sportolásra, olyan mozgásformát válassz, amely élvezettel tölt el. Alkalmazd “a kevesebb, néha több” elvét, már a liftezés helyett a gyaloglás is egészséges lehet.

Egészséges étkezés!

“Az vagy, amit megeszel”, szól a közismert mondás. Ha jobban belegondolsz, akkor ezután nem fogsz felelőtlenül étkezni, sokkal jobban megválogatod azt, hogy milyen élelmiszereket juttatsz a szervezetedbe. Kerüld a feldolgozott, a túlságosan zsíros, és cukros élelmiszerek fogyasztását. Fogyassz vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi fehérjékben, és egészséges zsírokban gazdag élelmiszereket.

Kávé- és vízfogyasztás fontossága!

A mértékletes kávéfogyasztás jó hatással van a szervezetre, nem csak antioxidáns hatása miatt, a benne található koffein hatására csökken a cukorbetegség, és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Testsúlynak megfelelő vízfogyasztás fontossága, hiszen a kiszáradás káros hatással lehet a fizikai és a szellemi egészségre is.

Fordíts figyelmet a testsúlyodra!

A testsúly megváltozása sok mindent elárul a szervezet működéséről. Az elhízás az egyik legnagyobb mértékben elterjedt probléma napjainkban, számos halálos kimenetelű betegség okozója lehet. Éppen ezért érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra, és a testmozgásra.

Fontos a napozás, de csak mértékkel!

A D-vitamin a szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos, biztosítja az idegrendszer megfelelő működését, gondoskodik a szív, a csontok, az immunrendszer egészségéről. Segítségével csökkenthető a rákos betegségek, a cukorbetegség, depresszió, pikkelysömör, és különböző gyulladásos betegségek kialakulásának esélye. Azonban mind sok mást, a napozást sem szabad túlzásba vinni, főleg a déli nyári órákban tilos fedetlen testtel kimenni.

Aludj eleget, de ne túl sokat!

Az alvás elősegíti a szervezet regenerálódását, nagyon fontos mind a mentális, mind pedig a fizikai pihenés. Ha túl keveset alszol, legyengül az immunrendszered, könnyebben megtámadnak a betegségek, és a súlyprobléma sem fog elkerülni.

Győzd le a stresszt!

Ne hagyd, hogy a stressz uralja az életed, uralkodj te felette. Végezz légzéstechnikákat, jógázz, meditálj. Fontos, hogy tudj lazítani, találd meg a számodra legmegfelelőbb technikát.

Pozitív gondolkodás!

A negatív gondolatok nem csak a lelki, de a testi egészségre is hatással vannak. Érdemes a negatív gondolatokat pozitívra cserélni, vedd körbe magad pozitív gondolkodású emberekkel, és legyen meg minden napra a motivációd. Csak így lehet egészséges életet élni, ne hagyd, hogy eluralkodjanak rajtad a negatív gondolatok!

Közösségi élet fontossága!

Kutatások alapján kimutatták, hogy azok, akik nem vesznek részt a közösségi életben, elzárkózva, magányosan élnek, sokkal rövidebb ideig maradnak életben. A társas kapcsolatok növelik az önbizalmat, az élni akarást, az életkedved, és elősegíti a jó közérzetet biztosító hormonok termelődését.

Ezen életviteli szabályok szerint élsz!?

Süle Szilvia

Személyi edző és rehabilitációs trainer

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.