A felnőttek közül kb.: minden negyedik szenved tőle. Legkártékonyabb hatással van első sorban finom érhálózattal rendelkező szerveinkre, ilyenek az agy, a szem, a vese és a szív. Kialakulásának okát az elsődleges, azaz primer hipertónia okát ma még nem tudjuk mindig meghatározni, gyakran marad rejtve, de számos hajlamosító tényezőt ismerünk.
Ilyenek:
 
 
                Genetikai háttér, azaz öröklődés,
                Elhízás
                Túlzott alkohol fogyasztás
                Dohányzás ( érszűkítő hatása is van )
                Stressz
                Valamint a rendszeres mozgás hiánya.
 
 
 
Kutatások szerint a felsorolt hajlamosító tényezők közül az elhízás jelenti a legerőrebb rizikófaktort. az elhízás két alaptípusa az un.: alma, valamint a körte típusú. Kettő közül az alma, azaz a has környékére lokalizálódó elhízás a veszélyesebb, magas vérnyomás, agyvérzés, infarktus, cukor anyagcsere szempontjából. 
 
Több féle módszerrrel is mérhetjük. Az elhízás típusát általában szemrevételezéssel el lehet dönteni, mértékének megállapításához több féle módszer is van. Ezek mellett azonban fontos a derék körfogat mérése is, ami bárki számára pillanatok alatt kivitelezhető. Férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm az a határ, amely felett a kutatók szerint fokozott veszélynek vagyunk kitéve.
 
Többek között ezért is érdemes tehát túlsúlyunkat csökkenteni. Már 5 kg-os fogyással érdemlegesen befolyásolhatjuk vérnyomásunkat, s közelíthetünk az általánosan elfogadott 120/80 hgmm felé. 140/90 hgmm érték felett beszélünk magas vérnyomásról, mely rendszeres orvosi ellenőrzést tesz szükségessé.
 
Ma már pár ezer Ft-ért megbízható, egyszerűen kezelhető vérnyomás mérő eszközöket lehet kapni, melyekkel három, nem közvetlen egymás után, nyugalomban mért értékek átlagát kell figyelembe venni.
 
 
Bővebb információ:
 
 
Kránitz Bernadett
személyi edzőnél
 
 
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
https://www.speed-fit.hu
 
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.