Kedves Anikó!

42éves hölgy vagyok. Nincsenek különösebb túlsúly problémáim, de a legutóbbi éves vérvizsgálatomon kiderült, hogy magas a koleszterin szintem. Az orvosom ajánlotta, hogy kezdjek el sportolni. Mit tanácsol, hogy álljak neki?

Üdvözlettel: K. Evelin

Kedves Evelin!

Örülök, hogy megfogadta az orvosa véleményét!

Mindannyian hallottuk már az emelkedett koleszterin, ill. vérzsír szint veszélyeiről. Egy időben ennek köszönhetően tiltották a koleszterin dús ételek fogyasztását, azonban az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás, nem csak a magas koleszterin- és triglicerid szint megelőzése, hanem annak kezelése szempontjából is.

A mozgásforma megválasztásánál a következőkre kell figyelnünk:

  • Minden esetben, különösen negyven év felett – szükség van orvosi szűrővizsgálatokra (EKG, terheléses EKG edzetlen egyének esetében)

  • A mozgásprogram célja a szív-érrendszer állapotának javítása. Ehhez állóképességi tréningre van szükség: pl. gyaloglás, kocogás, futás, evezés, sífutás, kerékpározás, úszás.

  • A kedvező élettani hatások, a HDL-koleszterin emeléséhez és az LDL-koleszterin, valamint a triglicerid csökkentéséhez legalább heti 3-4 X 1 órás mozgásra van szükség

  • Nagyon lényeges a fokozatosság elvének betartása, a mozgásprogram előtti bemelegítés és azutáni levezetés, majd az izomzat nyújtása.

  • A szedett gyógyszereket semmi esetre sem szabad abbahagyni, csak a kontroll laborvizsgálatok eredményének ismeretében, ha a kezelőorvos úgy rendeli.

  • A rendszeres testmozgás önmagában nem túl hatékony a szív-érrendszeri betegségek prevenciója szempontjából. Szükség van a kiegyensúlyozott, csökkentet zsír- és sótartalmú diétára, a dohányzás mellőzésére és a stressz hatások levezetésére is.

Nagy szeretettel várom Önt a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióba!


Nagy-Huszár Anikó-
Személyi edző

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.