Kedves Anikó!

Olyan sok helyen lehet olvasni a helyes testtartásról, de sajnos elveszek az információk rengetegében. Sőt jó néhányuk megvalósíthatatlan. Tudnál benne segíteni, hogy mire figyeljünk, és hogyan óvjam meg a kislányomat a későbbi derékfájástól?

Köszönettel: Egy aggódó Édesanya

Kedves gondoskodó Édesanya!

Egy cseppet sem tartóm túlaggódásnak félelmeidet, inkább igenis meggondoltnak és előrelátónak tartom a viselkedésedet. Ha minden szülő, így gondolkodna, akkor nem lenne annyi deformitással és tartáshibával rendelkező gyermek.

Már gyermekkorban fontos megtanulni a helyes ülést, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni (az alsó végtag izmai is, a mellkas izmai is, mely a légzésre is kihat). Görnyedt lesz a testtartás, kialakul az úgynevezett C alakú ülés (a medence hátra billen, a mellkas összenyomott helyzetbe kerül, a fej előre helyeződik). A helytelen ülés melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

Helyes a szék magassága, ha a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 100-110 fokos szögben van. Az ülő felület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot. A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét. Jó, ha a derék is megtámasztott. Aktív izommunkát biztosít ülés közben, ha a szék ülő felülete mobil, illetve instabil, például levegővel töltött párna. Fontos, hogy ülésnél az asztal is megfelelő magasságú legyen, azaz felhúzott váll és görbe hát nélkül az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben. A gyerekeknek olyan állítható gyerekszékeket ajánlanak a szakemberek, melyek a gyerek testmagasságához igazíthatók, így a növekedés minden fázisában biztosítja a helyes ülést.

Ezen kívül fontos óránként felállni és néhány aktív gyakorlatot végezni. A gyógytornászok azt tanácsolják, hogy ülés közben is végezzenek gyakorlatokat, akár izommegfeszítést, akár nyújtózást.

Ezen felül nagyon fontos a mindennapos aktív testmozgás. Amennyiben kislányod már elmúlt 14 éves, úgy nagy szeretettel várjuk a SPEEDFIT Fitnesz Teremben!

Sportbaráti Üdvözlettel: Nagy-Huszár Anikó Személyi edző (egy hasonlóan „aggódó” Édesanya)  

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.