Egyre népszerűbb és egyre többet lehet hallani a funkcionális edzésekről.

Néhány fitness stúdióban már külön helységekben lehet kipróbálni ezt az edzésfajtát.

De vajon kiknek? Miért és hogyan ajánlott belevágni a funkcionális edzésekbe?

Általánosságban elmondható, hogy a funkcionális edzés mindenkinek hasznos lehet, ez a mozgásforma sokoldalúan fejleszt és az eszköztára is nagyon széles. Azon emberek számára, akik hobbi szinten szeretnének sportolni, kiváló lehetőséget nyújthat az általános fittség és kondíció megszerzésére, illetve a stabilizáló és törzsizmok megerősítésére. (prevenció jellegű erősítések, akár a későbbi hát, derék problémák megelőzése céljából.) Sportolók esetében ez az edzésfajta inkább a saját sportág kiegészítéséről és a teljesítménynövelésről szól. Kiválóan alkalmazható rehabilitációban és gyógytornában egyaránt.

Azonban, fontos tudnunk azt hogy a funkcionális edzés mozgásláncokban gondolkozik és nem csak egy adott izmot dolgoztat (izolál). Gyakorlatai a hétköznapi életben megtalálható mozdulatokból származnak, mint például: guggolások, felugrások, emelések, tolások, húzások, cipelések alkotják. Ezek az összetett gyakorlatok minden esetben helyes tartást és stabil kiinduló helyzetet követelnek, hiszen a gyakorlatok szabad vagy saját testsúllyal történnek és a mozgás pályák nem fixek. Kezdetben érdemes edzővel végezni a feladatokat.

Funkcionális edzéssel fejleszthető képességek:

erő

állóképesség

– gyorsaság

– hajlékonyság

Egyéb előnyei: Az edzések intenzitásából fakadóan a funkcionális edzés segít a zsírégetésben, az anyagcsere fokozásban, ezáltal a súlycsökkenésben. Segíthet kialakítani illetve megtartani a helyes testtartást és még számos előnyét ismerjük.

Eszközei: Gyakorlatilag a funkcionális edzéshez használt eszköznek csak a fantáziánk és a terem felszereltsége szabhat határt. Legnépszerűbb eszközök: mediciin labda, kettlebell, Trx, G-Flex, stb

Ha felkeltettem érdeklődésedet és úgy gondolod, hogy szívesen kipróbálnád magad a funkcionális edzés világában, keress bátran a SPEEDFIT fitnesz stúdióban.

Gallai Róbert

Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.