A fitnesz világa hétről hétre, hónapról hónapra változik. Új trendek tűnnek fel, a régieknek pedig nyoma veszik. Ez az eszközök terén sincs másképp: új eszközök jelennek meg a piacon és az edzőtermekben, esetleg régiek új köntösben. Így van ez a medicinlabdával is. Mindenkinek eszébe jut egy-egy testnevelés óra, amikor a kézzel varrott, sokszor lyukas és homoktól porzó bőr medicinlabdák előkerültek pár gyakorlat erejéig. Ez napjainkra teljesen megváltozott, hiszen az új borításnak és a különböző töltésű medicinlabdáknak meghatározó szerepük lett az edzésben. Különféle típusai vannak: pattanó (gumi borítású), nem pattanó (rugalmatlan, puha és homokkal töltött), füllel rendelkező (könnyebb fogás) vagy kötéllel kiegészítve (oldalra csapkodáshoz) stb.

Kihasználtságát tekintve rengeteg célra alkalmazható, legyen az törzsizom erősítés vagy zsírégetés. Szabadsúlyos edzésekbe könnyen beépíthető, kis helyen is végrehajtható, és maximális eredmény érhető el ezzel az eszközzel.

Következzen pár példa:

  • Állásból földhöz csapás: Slamball (puha medicinlabda) gyakorlattárának egyik legalapvetőbb törzsizom erősítő és állóképesség fejlesztő feladata. Kiinduló helyzeténél a labda a fej fölött, lábak vállszéles terpeszben, törzs és fenék megfeszítve. Térd- és csípőhajlításon keresztül a labda felgyorsítása és ostorszerű lecsapása a talajra. A csukló gyorsasága fogja megadni az irányt, hogy hol fog földet érni a labda. A gyakorlat végpozíciója egy guggoló helyzet, így nem csak a felső, de az alsó test is dolgozik az egész gyakorlat során. Egy edzésen ajánlott 3-6 sorozatot 10-15-ös ismétlésszámmal végrehajtani.

  • Váltott lábú szökdelés lábujjérintéssel a labdán: Ebben a gyakorlatban a labda fix helyen van (puha medicinlabda). Testsúly áthelyezéssel oldalra szökkenés egyszer jobb lábujjérintéssel, majd fordítva és bal lábujjérintéssel. A testsúly végig a támaszkodó lábon és sosem a labdán lévőn. Egy edzésen ajánlott 3-6 sorozatot 30 másodperces ismétlésszámmal végrehajtani.
  • Orosz twist V-ülésben: A törzs és a hasizmok a gyakorlat fő szereplői. Hajlított térdekkel, enyhén hátra döntött, de egyenes háttal kezdődik a gyakorlat. A labda egyik oldalról a másik oldalra való áthelyezése vagy földre dobása a feladat úgy, hogy közben a derék és a hát nem domborodhat. Könnyített helyzet, ha labdát raksz a derekadhoz, ezzel megtámasztva és kiküszöbölve a helytelen végrehajtást. Egy edzésen ajánlott 3-6 sorozatot 20-as ismétlésszámmal végrehajtani.
  • Pár jó tanács a gyakorlatok előtt:

    • Megfelelő bemelegítés előzze meg a gyakorlatokat és nyújtás kövesse az edzés végén.

    • Fittségi állapotodnak megfelelő súlyt válassz a gyakorlatokhoz. Ajánlott az elején könnyebb súllyal dolgozni, hogy a helyes technika rögzüljön.

    • A gyakorlatnál figyelni kell a helyes tartásra: feszes has és fenék a támaszgyakorlatoknál, térdek boka fölött tartása a guggolások során, a fej megtartása a fekvőtámaszos gyakorlatoknál.

    • Páros gyakorlatoknál mindig a gyakorlatra és a társra összpontosítani a sérülés elkerülése végett.

    További gyakorlatokért és segítségért kérd edzőink segítségét!

    Írta:
    Nagy Melinda-edző

    SPEEDFIT
    Fitnesz mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.