Beszélgetés Járai Mátéval

Naponta többszázan megfordulnak a SPEEDFIT Fitnesz Teremben, és sokszor találkozhatunk olyan személyekkel, akiket nem csak innen ismerhetünk. Ilyen például a mai beszélgető partnerem, Járai Máté, a Győri Nemzeti Színház színművésze. Aranycsapat, Mágnás Miska, A kripli, és most már a termünk egyre gyakrabban felbukkanó szereplője, így egyik edzése során kérdezgettem, Máté pedig lelkesen válaszolt, mesélt.

Először is köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Már az nagy öröm volt, hogy ellátogattál hozzánk. Mi alapján választasz magadnak fitnesztermet? Az elvárásaidnak mi mennyire feleltünk meg?

Nekem nagyon fontos volt, hogy a színházhoz közel legyen az adott hely, a SPEEDFIT e téren tökéletes választás volt, hiszen autóval 3 perc alatt ideérek akár egy próbáról, mint például most is. Háromig próbáltam, és már itt is vagyok. Amit még kiemelnék, hogy nem szeretek pincehatású teremben edzeni, szeretem, ha nyitott, tágas a tér, van levegő. A SPEEDFIT számomra abszolút a megfelelő terem minden szempontból, ahogy már említettem a megközelíthetősége miatt, de a barátságos légkör, a közösség, illetve a szolgáltatás színvonala is nagy szerepet játszik ebben.

Honnan hallottál a SPEEDFIT-ről?

Ennek a története egészen 2010-ig nyúlik vissza. Ebben az évben szerződtem Győrbe, és a Kabaré darabban szerepeltem akkor, ami nagyon intenzív, tele tánccal, és kellett egy hely ahol javíthatok az állóképességemen, ahol teljes körűen fel tudok készülni nem csak erre, de bármilyen hasonló darabra. Ekkor ajánlotta nekem ezt a termet Fekete Miklós, a színház tánckarvezetője, és nem csalódtam.

Mint színész, milyen edzést végzel általában? Ehhez mennyire megfelelő a termünk?

Számomra, mint színésznek fontos, hogy az állóképességem mindig jó legyen. Nagyon sokat futok, félmaratonokon is indulok, illetve jó párszor végzek szálkásító gyakorlatokat. Aki ismer, az tudja, hogy én nem vagyok az a nagydarab ember, így nem is akarom magam annyira kigyúrni, mert az már nem én lennék, se így, se szakmailag. Így legtöbbször, például itt is, 30-40 perc futással kezdek, ezután áttérek a kézisúlyokra, és végül szabadtestsúlyos gyakorlatokat is végzek, amihez a SPEEDFIT funkcionális terme tökéletes, és ugyanezt el tudom mondani futópadjaitokról is, ugyanis nagyon szeretem az ilyen típusú gépeket.

Annyi előadás és próba mellett (ráadásul legtöbbször nem csak Győrben) miből merítesz még plusz energiát az edzésre? Nem egyszer láttalak már játszani, és hihetetlen mennyire tudsz pörögni, sugárzik belőled tényleg az energia. Mi a titkod?

Úgy hiszem, hogy az én sikerem titka az az adrenalin. Szeretem a pörgést, a sportot, a szereplést. A rengeteg mozgás, a sport közben sok endorfin szabadul fel, szóval igen, úgy érzem, ez az én titkom.

Hogyan készülsz fel egy-egy előadásra fizikailag, testileg? Rengeteg műfajban megmutattad már magad, és gondolom, mindegyik másféle felkészülést igényel. Akár egy „A kripli”, ahol egy testi fogyatékossággal élő fiút játszol, vagy pl. az „Aranycsapat”, ami ugye egy musical, ének-tánc, és ott van egy „Primadonnák”, ami egy bohózat, de ott is folyamatos a pörgés, nem tudom, hányan tudnák véghezvinni azt, amit ott végig csinálsz.

Mindegyik más, ez így van, mindegyik állandó felkészültséget, felkészülést igényel. Úgy gondolom, hogy egy színésznek nem elhanyagolható a mozgás, az állóképesség szinten tartása. Darab szerint mindegy, hogy milyen műfaj, az intenzitás számít. Egy zenés darabnál a legfontosabb az állóképesség, erőnlét, de például, ahogy te is említetted A kripli-t, ott fogytam a szerep kedvéért. A saját ideális testsúlyom alatt voltam nem kicsivel.

Hamarosan a „Farkasok és bárányok” című darab premiere lesz a Győri Nemzeti Színházban. Miben láthatunk még az idei évadban? Felkészülési menetben van különbség a fentiektől?

Azt tudni kell rólam, hogy én antialkoholista vagyok, de közben a darabban egy nagyon ivós figura a szerepem, így erre ezért is nehezebb felkészülni. Amellett, hogy nem iszom alkoholt, odafigyelek nagyon magamra. Nem vagyok modell, de mint színész, azért fogalmazhatunk úgy, hogy valamilyen szinten a testemből is élek, így tényleg egészséges életmódot folytatok. Nagyon ritkán csábulok el kis édesség felé is, persze megesik, de próbálok a lehető legjobban figyelni mindennel az egészséges élettel kapcsolatban. Felkészülni az idei premierjeim közül talán az egyik legfárasztóbb menet a Bál a Savoyban lesz, melyben együtt játszok többek között Mahó Andreával, Mózes Anitával, illetve Nagy Balázzsal. Ez egy nagyon mozgós, táncos, intenzív darab, így lesz min dolgozni. A fent említett két darab mellett még egy bemutatóm lesz, a darabot Egressy Zoltán írta, és Édes Élet a címe.

Folyamatos előadások, próbák, premierek. És mik a terveid nálunk?

Ha a nevetekből indulunk ki, SPEEDFIT, akkor természetesen fittnek maradni, és nagyon nagy valószínűséggel többször is itt fogok felkészülni egy-egy előadásra.

Köszönöm az interjút, és az egész csapatunk nevében köszöntelek a SPEEDFIT Fitnesz Teremben!

Madarász Klaudia

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.