Tokár Krisztiánt, a kajakos versenyzők edzőjét kérdeztük a sportágról, téli felkészülésről, eddigi eredményekről, a jövő évi, és hosszú távú célokról.

Krisztián 1987 óta részese a kajak-kenu sportnak, jelenleg 38 éves. 20 éve győri, előtte Tokajban és Miskolcon élt, tanult, sportolt. 2003-ban Európa bajnoki bronzérmet szerzett Kenu kettes 36 km-es maratoni távon.

Mióta foglalkozol kajakosokkal?

2002-ben kezdtem edzőként dolgozni. Közel 40 fős csoport jött össze 9-12 éves gyerekekből. Jelenleg 10 fővel dolgozom, ez egész nagy létszámnak mondható, tekintve hogy két kivétellel mindannyian felnőttek. A csapat 80%-a már valamilyen utánpótlás vagy felnőtt világversenyről szerzett érmekkel rendelkezik. 7 utánpótlás vagy felnőtt világ- illetve Európa bajnok versenyző kajakozik/kajakozott a kezem alatt több, mint 10 aranyérem és számtalan érmes illetve döntős helyezés tulajdonosai. A magyar bajnokságokon az aranyérmek száma már túlhalad az 50-en.

Jelenleg milyen versenyszámra/ versenyre készíted fel kajakosaidat?

Síkvízi versenyekre készülünk. Természetesen az olimpiai számok vannak előtérben, de a nem olimpiai (világ- és Európa bajnoki) versenyszámokban is rendszerint képviseljük Magyarországot a világversenyeken. Elsődleges cél a hazai válogatóverseny sorozat, amennyiben ezeken sikeres a  szereplés, akkor az adott év fő nemzetközi versenyei. Hosszabb távon egyértelműen 2020. Tokió! Ismét szeretném, ha  a csapatomból valaki vagy valakik olimpiai szereplést harcolnának ki. Ami idén sikerült miért ne sikerülhetne 4 év múlva ismét? 

Ha ki kell emelned egy olyan versenyt/győzelmet, amire az eddigi pályafutásod alatt a legbüszkébb vagy, melyik lenne az és miért?

Eddigi pályafutásom alatt a  kevésbé tehetséges versenyzőim magyar bajnoki címei ugyanolyan büszkeséggel töltöttek el, mint a válogatott versenyzőim nemzetközi sikerei. Egyéni kvalitásoktól függően a csapaton belül mindig helyén kezeljük az eredményeinket.

Mit gondolsz, mi a  titka annak, hogy Magyarország kiemelkedően teljesít a világ kajakosai között?

Szerintem a létszám. Az utánpótlás korosztályok hatalmas tömegeket mozgatnak meg és a versenyzők nagy létszáma már az u23-as, ifjúsági és serdülő nemzetközi versenyekre is erős csapat akkreditálását teszi lehetővé minden évben. Minden évfolyamban hatalmas csata folyik a csapatba kerülésért és már a hazai válogató versenyeken is világszínvonalon kell teljesíteni!

"kajak" 


A téli felkészüléseket edzőtermekben végzitek. Mi alapján választottátok a SPEEDFIT Fitness Stúdiót?

A téli felkészülésben rendszerint heti 10-11 edzés szerepel. Futás, úszás és erősítés. Azért esett a választásunk erre a helyre, mert felszereltségével tudja biztosítani nekünk az erősítő munka minőségi kivitelezését valamint szélsőséges időjárás esetén a futás is pótolható, megoldható a különféle kardio gépeken.

Mit gondolsz, mennyire javítják a sportolók teljesítményét a sportág specifikus, funkcionális edzésmódszerek?

Amióta az eszemet tudom, jelen vannak sportágunkban a specifikus tréningek. Ezen gyakorlatoknak a végrehajtása talán abban fejlődött a legnagyobbat, hogy az eszközök fejlesztése nagyobb variációs lehetőségeket biztosít és a különféle törzsizmok, mélyizmok erősítése biztonságosabbá vált. Összességében a technikai és tudásbeli fejlődés jelentős mértékben segíti a teljesítmény fokozását.

Mennyiben elégíti ki elvárásaitokat a SPEEDFIT gépparkja, funkcionális terme?

A gépek mennyisége, mint látvány önmagában elég, ahogy elénk tárul, amint belépünk az épületbe. A minőség pedig az általunk használandó szereket tekintve minden igényt kielégít. A funkcionális terem eszközeit a végtelenségig variálhatnánk, ami színessé is teheti az edzésmunkát, ugyanakkor kísértésbe sem eshetünk, mert meg kell maradnunk a sportág specifikus felkészülésnél. Az ehhez szükséges eszközök pedig kulturált környezetben, kifogástalan minőségben állnak rendelkezésünkre.

Köszönjük a SPEEDFIT-nek hogy segíti munkánkat!

Tokár Krisztián

Graboplast GYVSE

 

A képen: balról Horváth Bence – középen Tokár Krisztián, jobbról Szomolányi Máté felnőtt Európa bajnoki ezüstérmesek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.