Mire jó az L-karnitin és hogyan kell használnunk?

SPEEDFIT | 2019.04.20 7:10

Az L-karnitin a legnépszerűbb táplálék kiegészítők közé tartozik. Elsősorban zsírégetőként vált ismertté.

Kapszulás és folyékony formában találkozhatunk vele. Az emberi szervezet képes L-karnitint előállítani, ezen kívül külső forrásból, táplálékkal is be tudjuk vinni szervezetünkbe.

A napi szükséglet 250-600 mg, aktív sportolás, egészségügyi problémák esetén ennél többre van szükség. Edzés előtt kb. 1 órával, éhgyomorra alkalmazva segít a zsírégetésben, javítja az állóképességet és késlelteti a fáradtságérzet kialakulását.

Az L-karnitin segít a zsírokat a sejtek energiaközpontjába szállítani, így a zsírokból több energiához jut a szervezet, később jelentkezik a fáradtságérzet. Javítja az izmok oxigénellátását és segít megakadályozni a tejsav felhalmozódását. Egyik kevésbé ismert, mégis nagyon jó tulajdonsága, hogy segít a regenerálódásban.

A legnépszerűbbek a  Karnitin tartalmú üdítők, ezeket különböző hatóanyagokkal kiegészítve vásárolhatjuk meg. Nagyon hatékony kiegészítő, de cukorral és aromákkal együtt fogyasztva veszít hatékonyságából. Próbáljuk meg minél tisztább formában fogyasztani edzés előtt pl. kapszula formájában a nagyobb hatékonyság érdekében.

Versenyszezon alatt, a diétám első pár hetében szoktam használni ezt a fajta kiegészítőt. Edzéseimnél a kalóriamegvonás miatti energiahiányt talán kicsit kompenzálja az L-Karnitin bevitele, és az ebből adódó oxigéntöbblet a szervezetemben.

Persze nem ugyan az, mintha sok kalóriát ennék, de mégis úgy érzem, hogy segítségemre van a gyakorlatok során. Később, a diéta, szálkásítás végén az L-Karnitint felváltja a termogén zsírégető, azonban mielőtt ezt használnád, kérd ki mindenképp edző, dietetikus segítségét, illetve győződj meg róla, hogy nincs-e magas vérnyomásod, egyéb kardiológiai problémád.

Nálunk a SPEEDFIT Fitness Stúdióban is találkozhatsz számos L-Karnitin termékkel, egészen a kapszulás kiszereléstől kezdve a folyékony, hatékonyabb felszívódást biztosító táplálék kiegészítőkig.

Az Absolute cég műanyag flakonos kiszerelésben biztosít az edzéshez megfelelő mennyiségű L-Karnitint, a grapefruitos íztől kezdve egészen a nagy népszerűségnek örvendő citromos bodzás kiszerelésig. Ezeket a termékeket közvetlenül a recepción tudod beszerezni, de akár a Profitness Shop-ban értékesítő kollégákat is keresheted tanácsért, illetve termékekért.

 

Írta:

Kránitz Attila

Személyi  Edző