Ilyen helyzetben az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha a test hossztengelyével megegyező irányban nyújtjuk a gerincünket. Ilyenkor tehermentesítjük a nap során komoly munkának kitett porckorongjainkat, melyek ezáltal egy időben képesek a számukra hasznos tápanyagok felvételére.

Tehetjük ezt sokféleképpen, függeszkedéssel, súlyfürdővel, gravitációs paddal, társ segítségével, ugyanakkor valószínűleg egy olyan móddal járunk a legjobban, amikor a nyújtás nem pl. a gravitáció hatására létrejövő autotrakcióként következik, hanem a nyújtó hatást mi magunk, saját izomerőnknek köszönhetően hozzuk létre.

Ezáltal nem csak nyújtunk, hanem képesek vagyunk tonizálni azon izmainkat, lágyrészeinket, melyek alulműködésükből fakadóan negatív hatással vannak a medencénk elhelyezkedésére, dőlésszögére, ezáltal a gerincünk teherviselőképességére az őt érő erőhatásokkal szemben.

Egyszerűen fogalmazva nem passzív módon engedjük más által megnyújtani a gerincünket, hanem a nyújtással egy időben azokat az elemeket is erősítjük, melyek a helyes “stabil” állapot fenntartásáért felelősek.

Mielőtt kezdünk, érdemes lehet egy kényelmes szőnyeget és egy SMR hengert előkészíteni.


A gyakorlat helyes kivitelezéséhez helyezkedjünk el a szőnyegen úgy, hogy térdeink vagy a medencénk alatt, vagy a medencéhez függőlegesen viszonyítva enyhén hátrébb helyezkedjenek el. Tenyereink a vállak alatt, előre nézzenek.

Ezt követően állítsuk be a medencénk, törzsünk pozícióját a fiziológiás testtartásunknak megfelelően, – mely egyedi jellegéből fakadóan nem ad lehetőséget tökéletesen behatárolni a tökéletes kiinduló helyzetet, pl. a medence dőlésszögét- tartsuk meg ezt a helyzetet, majd az egyik alsó végtagunkat kezdjük el a talajon maradva hátra nyújtani.

Eközben ellentétes oldali felső végtagunkat emeljük legfeljebb a törzs vonaláig megegyező magasságba, és ezt a pozíciót nyissuk két irányba, előre és hátra!

Képzeljük el, mintha a hátra-, és az előrenyújtás is egy adott pontból, a derekunkról indulna ki, leginkább az a területet két irányba húzva.

Amennyiben erős tónust érzünk a has területén, akkor valószínűleg jól végezzük a dolgunkat, amennyiben a tónus inkább a deréktájon jelenik meg, elképzelhető, hogy medencénk túlságosan előrebillent helyzetben van.

A fejünket tartsuk a törzs vonalában, a rágási síkunk pedig a talajra merőleges! Az SMR hengerrel történő végrehajtás jelentős könnyítést jelenthet a henger által okozott gördülésből kifolyólag.

A gyakorlat jelentős mértékben hidrálja a porckorongjainkat, ezzel is hozzájárulva a gerinc méretének, egészségének, a rá ható terhelési viszonyok milyenségének a javításához, megőrzéséhez.

Kérlek tekintsd meg a mellékelt videót, bármilyen kérdés esetén pedig keress bátran!

Írta:
Tormássy Ákos
sportrehabilitációs tréner
SPEEDFIT
akos.tormassy@gmail.com
+36308135085

2019

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.