Bizonyos ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek növelik a szervezet anyagcseréjét. A metabolizmus az a sebesség, amellyel a test kalóriát éget. Az anyagcsere-sebesség növelésével az emberek képesek lesznek lefogyni, csökkentve az elhízás és az ezzel kapcsolatos egészségügyi problémák kockázatát.

Nézzük meg, mely az a 6 anyagcserét felgyorsító étel!

Tojás

A tojás fehérjében gazdag és kiváló tulajdonsággal rendelkeznek az anyagcserének fokozására. Egy nagy, kemény főtt tojás 6,29 gramm fehérjét tartalmaz, így ideális választás azok számára, akik fel akarják gyorsítani az anyagcseréjüket.

A fehérje az egyik leghatékonyabb tápanyag az anyagcserének növeléséhez, mivel a testnek több energiát kell felhasználnia az emésztéshez, mint a zsírok vagy a szénhidrátok esetében. A tudósok ezt az energiafelhasználást az élelmiszer termikus hatásának (TEF), vagy az étrend által indukált termogenezisnek (DIT) nevezik.

Brokkoli

A brokkoli javíthatja az anyagcserét, mivel glükoraphanin nevű anyagot tartalmaz. A glükoraphanin hozzájárul az anyagcserének „újrahangolásához”, csökkenti a vér zsírszintjét és az életkorral összefüggő betegségek kockázatát.

Sötét leveles zöldségfélék

A spenót, a kelkáposzta és más levélzöld zöldségek vastartalmuknak köszönhetően fokozzák az anyagcserét. Próbálj párosítani a leveles zöldekhez egy C-vitaminforrást – például citromot, paradicsomot vagy téli tököt -, hogy növelje a vas felszívódását!

Számos jó minőségű levélzöld magnéziumot is szolgáltat, amely támogatja az anyagcserét, és szerepet játszik a test több mint 300 folyamatában.

Lenmag

A lenmag fehérjét, vitaminokat és más kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz. Javítja az anyagcsere folyamatokat, mert rostot, fehérjét és omega 3-zsírsavat tartalmaz. Antioxidáns tartalma védelmet nyújt és segíthet a következő betegségek kezelésében: ízületi gyulladás, autoimmun betegség, rák, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, neurológiai rendellenességek, csontritkulás.

A lenmagban található rost javítja a bél baktérium profilját. Ez a folyamat elősegíti a metabolikus egészséget és védelmet nyújthat az elhízás ellen.

Brazil dió

A brazil dió az egyik leggazdagabb szelénforrás, amely nélkülözhetetlen az anyagcseréhez, a szaporodáshoz és az immunrendszer működéséhez. Fehérjét és egészséges zsírokat is tartalmaz. A szelén különösen fontos a pajzsmirigynél, amely szabályozza az anyagcserét és számos létfontosságú hormont termel, javíthatja a koleszterinszintet. A brazil dió 68–91 mikrogramm szelént tartalmaz, ami meghaladja az ajánlott napi mennyiséget – 55 mikrogramm. Ezért csak mértékletesen!

Gyömbér

Gyömbér ételekhez adása növeli a testhőmérsékletet, az anyagcserét és segít az étvágy szabályozásában.

Egy kutatás rávilágított, hogy a fűszer hozzájárulhat a testtömeg és az éhgyomri glükózszint csökkentéséhez, miközben növeli a „jó” koleszterin (HDL) szintjét. A gyömbérnek gyulladás csökkentő tulajdonsága is van és segíthet csökkenteni a hányingert a terhesség alatt és a kemoterápiás kezelés után.

Az optimális eredmény elérése érdekében érdemes ezeket az ételeket rendszeresen fogyasztani.

A metabolikus egészséget javító életmód-változások között szerepel a megfelelő mennyiségű víz ivása, a megfelelő alvás és a testmozgás.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Süle Szilvia

Személyi edző és rehabilitációs trainer

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.