A C-vitamin 6 jótékony hatása, amiről neked is tudnod kell

SPEEDFIT | 2019.11.10 11:22

"A C-vitamin alapvető szerepet játszik a jó egészség fenntartásában”- állítja Phd Balz Frei, a Corvallis-i Oregon Állami Egyetem Linus Puling Intézetének igazgatója. Az élethez szükséges. Miért? A sejteknek szükségük van C-vitaminra a megfelelő munkavégzéshez, ráadásul a C-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami védi a sejteket a károsodástól.

Sajnos a tesünk nem tudja előállítani, úgyhogy tölts egy pohár narancslevet és olvass tovább a C-vitamin előnyeiről:

Segít csökkenteni a súlyod

Átlagos testmozgás során 30%-kal több zsírt éget el a szervezet, ha megfelelő a C-vitamin szintje – állítja az Amerikai Táplálkozási Főiskola Folyóirata.

A C-vitamin segíti a zsírok oxidációs folyamatait, az energiafelhasználást  és az energiafelvételt. Ha megfelelő a vitamin szint, akkor a test hatékonyabban tudja végezni a munkáját

Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát

Az epidemiológiai és megfigyelési vizsgálatok bebizonyították, hogy a „C-vitamin javítja a vérsejtek működését, fokozza az érrendszer relaxációját”- mondja Frei.Ez lehetővé teszi a vér szabadabb mozgását, ami csökkenti a szívproblémák kockázatát

Védi a bőrt a nap káros hatásaitól

A C-vitamin csökkentheti a melanóma kockázatát - állítja egy megfigyelő tanulmány a Nemzetközi Vitamin- és Táplálkozási Kutató folyóiratban. Frei arra figyelmeztet, hogy nincs egyértelmű tapasztalatunk arról, hogyan viselkedik a C-vitamin a bőrben. De tudjuk, hogy az öregedés és az UV-sugarak csökkentik a benne levő tápanyag mennyiségét. A C-vitamin helyileg alkalmazva véd a napsugárzás káros hatásaitól.

Csökkenti a gyulladást

A gyulladás a test reakciója a stresszre, a légszennyezésre és még a mindennapi edzésre is. A gyulladás sejteket károsító szabad gyököket hoz létre. A C-vitamin legyőzi ezeket a szabad gyököket, segítve ezáltal a testnek a gyors gyógyulásban.

Csökkenti a megfázás tüneteit

Mikor a megfázás elleni küzdelemről beszélünk, általában azt a tanácsot kapjuk,  hogy szerezzük be C-vitamint. Frei szerint a C-vitamin mellett a többi vitaminra is szükségünk van az  immunrendszerünk optimális működéséhez. A leuciták szerepének felerősítésével a C-vitamin javítja az immunrendszer ellenálló képességét. És ugyebár az erősebb immunrendszer kevesebb beteg napot jelent.

 Harcol a rákkal

A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknél végzett tanulmányok azt mutatták, hogy a C-vitamin intravénás infúziója fokozhatja a kemoterápia hatását a rákos sejtekre nézve, különösen a hasnyálmirigy rákban értek el ezzel a módszerrel sikereket. A klinikai kísérletek II. fokon zajlanak, ami azt jelenti, hogy hamarosan a mindennapi életben is alkalmazzák a módszert, ami becslések szerint 1,6 millió amerikai lakost érint majd. Más kutatások szerint a C-vitamin intravénás infúziója javítja a rákos betegek életminőségét.

SPEEDFIT TEAM

forrás: https://www.fitnessmagazine.com