Sokan hiszik, sportolók, vagy annak köztünk járó, hétköznapi szerelmesei, hogy nekik kerülniük kellene a tésztát, a gyümölcslevet, a cukrot, stb. Valójában, a fizikailag inaktív személyeknek – akiknek a teste nem megfelelően metabolizálja a szénhidrátot – kellene más megközelítést alkalmazniuk, hogy ők is a sportolókhoz, vagy a fizikailag aktív emberekhez hasonlóan fogyaszthassák a szénhidrátokat. Ebben a cikkben egy kis útmutatóval szolgálunk a nagy szénhidrát útvesztőhöz.

Miről beszélünk valójában, amikor a szénhidrátot emlegetjük?

A szénhidrátok cukrokat és keményítőt tartalmaznak, melyek biokémiailag hasonlóak. Például egy éretlen banán, vagy bármely gyümölcs keményítőt tartalmaz. Ahogy érlelődik, úgy válik egyre édesebbé, és alakul át a keményítő cukorrá. Összehasonlítva, a borsó és egyéb zöldségek éretlen állapotukban édesebbek, a cukortartalom az érettséggel együtt válik keményítővé.

A cukor és a keményítő minden formája egyszerű szénhidráttá, vagyis glükózzá válik az emésztés folyamán. A cukor a vérben kerül szállításra az inzulin segítségével, hogy feltöltse az izmok energiaraktárait. A fitt szervezet jobban kezeli a szénhidrátot az edzetlennel szemben.

Rosszak-e Neked a szénhidrátok?

Az egészség szempontjából egyes szénhidrátok jobbak számodra, mint mások, mert ezek több tápanyagot kínálnak kevésbé hasznosabb társaikkal szemben. Annak ellenére, hogy a finomított cukrok ún. „üres kalóriákat” adnak hozzá az étrendedhez, az egészséges táplálkozáshoz nem kell cukormentesen étkezned. Egy fizikailag aktív, egészséges személy menüjének 10%-a származhat finomított cukrokból a WHO ajánlása szerint.

Ugyanakkor, ha te rendszeresen fogyasztasz olyan finomságokat, mint sportitalokat, sportgéleket, vagy fitt süteményeket, energiaszeleteket, a cukorfogyasztásod ezekből a termékekből könnyen kerülhet 250-300 kcal fölé, mely hamar ki is teheti ezt a 10%-ot.

Az olyan félelemre okot adó kifejezésekkel teli beszélgetések, írások melyek a cukorral kapcsolatban az egészségtelen, a mérgező szavakat használják, általában tudománytalanok.

A cukrok hizlalnak?

A közhiedelemmel ellentétben, a szénhidrátok nem hizlalnak eredendően. A szükséglethez viszonyított túlzott kalória-bevitel viszont igen.

Mi a helyzet a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal?

Ez a termék is kevésbé gonosz, mint amit a média gyakran ábrázol. Ez a szirup 45% glükózt, valamint 55% fruktózt tartalmaz, ugyanúgy, mint a méz, vagy hasonlóan a fehér cukorhoz, mely 50% glükózt és 50% fruktózt tartalmaz.

A negatív hype megállapításai a termékkel kapcsolatban elsősorban azokra az emberekre vonatkoznak, akik túl sok kalóriát visznek be édességekből, olyan termékekből, melyeket ilyen kukoricasziruppal édesítenek. De ez nem azt jelenti, hogy egy megfelelően táplálkozó embernek félnie kéne pl. a ketchupban megbúvó magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól.

Összefoglalva, fizikailag aktív, egészséges emberek számára, akiknél alacsonyabb a szívbetegség, az elhízás, vagy a cukorbetegség kockázata, a cukrok nem károsak, azok hasznosak lehetnek a teljesítmény fokozására. Gyakorlati tanácsként pedig annyit, hogy amennyiben táplálkozásunk nagyrészt, pl. 90%-ban kiegyensúlyozott az igényeinknek megfelelően, nem tolerálhatatlan stressz a szervezet számára, ha egy-egy nap eszünk egy almát, vagy egy szelet almás pitét.

SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.