3 ok

Van egy módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy javulsz, plusz még sok más módon biztosítsd, hogy ne a rossz úton haladj. Sok múltbeli tapasztalat utal arra, hogy az erő két legnagyobb korlátozása:

A)   Amit felteszel a rúdra. B)   Ami a fejedben zajlódik.

Leggyakrabban az említett B) opció áll fejlődésünk útjában, de itt megtudhatod, hogyan távolíthatod el a legtöbb akadályt, korlátot, ami az utadba állhat és hogyan hozhatod ki magadból a legtöbb erőt! 

1) Erősebben csinálod, nem pedig nehezebben

A hihetetlen német „erős ember” Arthur Saxon 1905-ben publikálta a Fizikai Erő Fejlődése című cikket, amelyben azt írja: „Ésszerűnek tűnik azt várni, hogy a fő gondolatod a súlyemelés sikere, mint az hogy mivel vassúlyokat kell felemelned, akkor inkább vassúlyokkal gyakorolsz, pedig minél nehezebb a súly, annál jobb leszel. ”Tudod, mi nem szerepel Saxon 19. századi könyvében? Bosu labdák, felfüggesztéses edzőgépek, gumiszalagok, egylábas edzések vagy más egyéb tényezők felhasználása egyedül az erősödés céljából. Ennek ellenére ez egy olyan ember, aki továbbra is száz plusz évnyi rekordot tart „bent press” gyakorlatban 168kg-mal, egykezes szakításban 90kg-t, egykezes katonai nyomásban pedig 113kg-t tudott felemelni. Nem azért volt képes erre, mert keményebb utakat keresett az edzésében, hanem mert fokozatosan emelte a nehezebb és nehezebb súlyokat a legalapvetőbb módokon és mozdulatokkal: mint a felhúzások, különböző préselések/nyomások, amelyek ma is a súlyemelés alapmozdulatait képezik.

Az erősítő edzés során semmi nem sem fejleszt annyira, mint pusztán egy nehezebb súly felemelése vagy az általad kivitelezhetően a lehető legnehezebb súly felemelése, több ismétlésre várva. És ezután az kell, hogy minden héten megpróbáld ugyanezt, ha kell, súlyt növelve. Nyugi, van még egy hely a gyorsasági és állóképességi edzéseknek is mellette a többi napokon és egy nap kell a fogás / markolás fejleszthetésére is. (Igen, ez is nagy akadályt jelenthet.) De ha nincs kimondott napod (vagy edzésed), amelynek célja az, hogy egyszerűen csak több súlyt rakj a rúdra, akkor nem fogsz erősebbé válni!

2) A gondolkodásmódod visszatart

Kétféle módon lehet megközelíteni az edzéseket, amelyek végül ártalmasak. Az első az erőt kiszívó, fitspo-vezérelt, edzés előtti pörgetéssel megtámadott súlyok megszerzése, egy újabb ismétlés vagy megközelítés. Ez a nagy erőfeszítéssel járó megközelítés olyan „programot” használ az agyadban, mint egy minimális alapvető iránymutatás – ha a program 10 ismétlést mond, akkor tuti biztos, hogy 11-et fogsz csinálni.

Ugyanazon érme másik oldala egy ultrakonzervatív gondolkodásmód, ahol csak pontosan azt csinálod, amit már tudsz. Most különösen egyértelművé akarom tenni: nagy támogatója vagyok annak, hogy a határaidon belül dolgozz. Nem hiszem, hogy bármit is jobban meg kellene nyomnod vagy kényszerítened, csakhogy erősebb legyél. De senki sem emel fel 220kg-t, ha csak 100kg-val csinálja addig a felhúzást. Egy ponton meg kell próbálnod, hogy megnézd, hogy haladsz éppen.

„Meg tudom csinálni?” Egy egyszerű kérdés, de erőteljes eredményt hoz. Ha megkérdezed, hogy meg tudsz-e valamit tenni, mielőtt megpróbálnád, akkor sok akadályba fogsz belefutni. Először is lehetővé teszi, hogy az agyad felmérje, vajon valami elérhető-e most. Jóslatot tesz: vagy igen, vagy nem. Amikor sikerrel jársz, vagy kudarcot vallasz, jobban meg tudod jósolni minden egyes alkalommal, amikor megteszed. Másodszor, ha megkérdezed, meg tudod-e oldani, akkor azt jelenti, hogy olyan dolgot csinálsz, amelyben nem biztos, hogy sikerrel jársz – nagyon jó barométer, hogy a határok szélén tartózkodsz-e!

3) Nem vagy az edzésfolyamatod tudatában

Ha minden idők legerősebb sportolóinak könyveit olvassa el, vagy a jelenlegi fenomenális sportolókkal beszél, akkor mindegyiktől eltérő választ kap arról, hogy mi működik, mit szeretnek, és mit nem szeretnek, valamint a saját edzésük különféle bonyolultságairól. Bizonyos esetekben ellentmondásosak lesznek egymásnak – egyikük számára az egyetlen dolog, ami működik, a nehéz súlyokkal való kevés ismétlés, másikuk pedig,a sok ismétléses edzésben hisz, szubmaximális súlyokkal.

Mi a közös bennük a sok különbség ellenére?

Mindannyian egyénileg vállalják a felelősséget az edzésmódszerükért. Kérdezd meg a legjobb erőemelőt, hogy mi az ő maximuma, és nem csak elmondja neked, hogy mi a legjobb versenyeredménye, de meg fogja mondani a legjobb edzési maximumát, a legjobb 2, 3 és 5 ismétléses maximumát is, ahogy egy tucat kiegészítőjét vagy átalakított gyakorlatát legjobbként. Kérdezd meg a legjobb olimpiai súlyemelőt, hogy mi a legjobb lökése, és elmondja neked, a különböző gyakorlatokban szerzett legjobb eredményeit és így tovább. Azt is megmondják, hol vannak az erősségeik és gyengeségeik, és hogyan viszonyulnak edzésükhöz ennek fényében. Más szóval, nem fogsz sok emberrel találkozni, aki azt mondják: „Nem tudom” vagy „Csak követem a programomat” !!!

Ahhoz hogy erősebb legyél, válj erősebbé!

Dan Johnnak, a tiszteletre méltó edzőnek és szerzőnek, aki számos aforizmáról ismert, egy népszerű mondása van: „A cél az, hogy a célt a célért tartsuk fenn.” Túl tragikusnak tűnhet, hogy hasznos legyen. De a valóság az, hogy sokan elterelik az útjukat, elfelejtik eredeti céljaikat. Ugyanezen a módon az „Ahhoz hogy erősebb legyél, válj erősebbé! ” ugyanolyan egyszerű és hatékony, mint amit szeretnél. Néhány gyakorlat esetében a válasz fájdalmasan nyilvánvaló, hogy nem fognak erősebbé tenni téged. Harminc perc séta a taposógépen erősebbé tesz Téged? Nyilvánvalóan nem. Ha továbbra is az erőgyakorlatokat végző edzésekre összpontosítasz – például ha következetesen nagyobb súlyt helyezel a rudakra -, akkor folyamatosan megkapod pontosan azt, amit akarsz: több erőt.

SPEEDFIT

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.