3 hihetetlen

Végül is, hányszor bíztál meg logikus hangzású ötletekben, teljes hited a táplálkozási stratégiákba helyezted, csak hogy megtudd, hogy a befektetett idő, pazarlás volt – és még mindig nem hozott eredményt? Ez a cikk Neked íródott. Következzen a három tippünk.

1.     Nyugodtan hagyd ki a reggelit, ha fogyni szeretnél!

Az egyik étrendszabály a fogyáshoz, amelyet többről hallottunk: Az egészséges táplálkozás egy nagyszerű reggelivel kezdődik. Csak egy probléma merül fel: A jó reggeli nem garantálja az általános egészséges étrendet. Az NPD csoport által készített felmérés szerint az amerikaiak közel 90% -a szokott enni reggelit, és közel 50% -a vagy túlsúlyos, vagy elhízott. Így két dolgot tudnod kell a reggeliről:

–  Az időzítés nem olyan fontos, mint gondolnád. Az ébredés után nem kell azonnal enni (vagy akár egy órán belül), így nem fogja zavarni az anyagcserédet.

– A korai reggeli elfogyasztása azt jelenti, hogy nagyobb étkezési ablakot hozol létre (a nap folyamán sokkal több ideig fogsz enni), ami nagyobb zsírtartalomhoz és több egészségügyi problémához vezethet – állítják a Salk Biológiai Kutató Intézet kutatói. Ha reggel 7-kor eszel először egy nap és este 10-kor eszel utoljára, akkor az 15 órás étkezés – ez valószínűleg több, mint amennyit a tested szeretne.

A színtiszta igazság: egyik étkezés sem fontosabb, mint bármelyik másik. A legfontosabb a teljes kalória bevitel, az ételek kiválasztása (gondolj a saláta és a Big Mac összehasonlítására), és az, hogy mennyi időt töltesz étkezéssel napi szinten. Tehát, ha nem szereted a reggelit, hagyd ki. Ha igen, akkor élvezd a reggeli ételeket, de tartsd szemmel az étkezési ablakodat, hogy megbizonyosodj arról, nem fogyasztasz-e több kalóriát, mint amennyire szükséged van.

2.     Nagy vacsorát ennél? Semmi gond.

Mindannyian tudjuk, hogy a vacsora a legnépszerűbb étkezés. Barátokkal és a családdal, de a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a késői étkezés a súlycsökkentés fő ellensége. Ennél semmit sem gondolhatnak hibásabban. Olasz kutatók összehasonlították a korábbi étkezéseket (délelőtt 10 óra) a későbbi étkezésekkel (18:00óráig). Ebben a tanulmányban nem volt különbség a súlyvesztésben, de a késői étkezők több zsírt veszítettek. Számos nyomon követő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az időzítés nem számít. Az Oregon Egyetem kutatóinak ez a kijelentése jól összegezi: "Ha túl sok kalóriát eszel, az súlygyarapodást jelent, függetlenül attól, hogy mikor eszed."

A színtiszta igazság: Egy olyan világban élni, ahol nem tudsz későn enni, és nem tudod élvezni az ételeket barátaiddal és családoddal elég korlátozott, pláne semmi sem bizonyítja, hogy a zsírvesztésben korlátozna. A késői evéstől nem leszel kövér. Ez csak akkor történik meg, ha éjszakára  túleszed magad – ugyancsak kalóriák tekintetében. Ha tisztában vagy azzal, hogy mennyit kell enned egy adott napon, akkor elhelyezheted ezeket a kalóriákat bármilyen étkezésben, amely a testednek a legmegfelelőbb.

3.     A „nasizás” nem befolyásolja az anyagcserédet.

Tudjuk, hogy amikor eszel, kalóriát égetsz. Így 30 évvel ezelőtt a legújabb étrendszabály az volt, hogy ha gyakrabban eszünk, akkor több kalóriát fogunk elégetni. Így kialakult a "legeltetés" módszer, és az emberek elkezdtek napi négy-hat étkezést fogyasztani. Egy kis probléma: a francia kutatók úgy találták, hogy a "gyakori étkezés" nem hoz nagy eredményeket a súlycsökkenésben. Még egy lépéssel tovább mentek… csak a napi elégetett kalóriák száma (azaz az anyagcseréd) számít, így pedig nem számít, ha „legelsz” vagy kevesebbet falatozol, feltételezve, hogy az összes szükséges kalóriát beviszed, ami a fogyásodhoz szükséges.

A színtiszta igazság: Ha azt mondjuk, hogy napi 2000 kalóriát ehetsz, akkor nem számít, ha öt 400 kalóriatartalmú étkezésre vagy két 1000 kalóriatartalmú étkezésre osztod. (Azonban ezeknek az ételeknek az összetétele számít!!! Ez az étrend tudománya.) Az ütemtervedben jobban segít, hogy meghatározd a napi étkezéseid számát. Kanadai kutatók összehasonlították a napi három étkezést, a  napi hat étkezéssel (a hatot három fő étkezésre és három nasira osztva), egyáltalán nem volt jelentős különbség a fogyásban. Ám azok, akikkel három étkezést etettek, elégedettebbek voltak, és kisebb volt az éhségérzetük is.

Ezek után mindenki döntse el maga, hogy milyen trendek szerint táplálkozna a zsírvesztése érdekében, de mielőtt bármibe belekezdenél, érdemes szakemberrel is konzultálnod!

Ha további kérdéseid vannak, illetve több tippet szeretnél kapni táplálkozással kapcsolatban, keresd bizalommal személyi edzőinket!

SPEEDFIT

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.