A tesztoszteron fokozókról dióhéjban

A The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című angol folyóirat szerint tesztoszteronszintünk évente kb. 1,3 százalékkal csökken 30 éves kortól.

Sok minden javul az idő múlásával, de ugyanez nem mondható el a férfiasságunkról. A Human Reproduction Update egyik tanulmánya azt mutatta, hogy a férfiak spermiumszáma felére csökkent az elmúlt 40 évben, így nem nehéz belátni, miért kezdik a férfiak a tesztoszteron-fokozókat úgy tekinteni, mint a fiatalkoruk visszaszerzésének lehetőségét.

Ezek a kiegészítők ritkán állnak csupán egyetlen összetevőből, mivel a gyártók inkább saját gyógynövények, vegyszerek és ösztrogén blokkolók keverékeit használják, hogy a tesztoszteront az optimális szintre állítsák vissza. Sajnos sok olyan összetevő van, amelyek valójában nem tesznek eleget az állításoknak, ezért felvázolom, mire kell odafigyelni.

A T-fokozók gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, melyekről szóló tanulmányok egy része alátámasztja, egy része viszont megcáfolják a róluk szóló állításokat. Vegyük hát sorra őket

NEGATÍV

  • Tribulus Terrestris

A marketing azt sugallja, hogy ez a termék üzen a mellékveséknek, hogy azok emeljék meg a maximális természetes tesztoszteronszintet. Régebbi kutatások szerint javíthatja a működő izmok vérellátását, és növeli a tesztoszteron szintjét. A Journal of Human Kinetics újabb elemzése, amely áttekintette az erre az összetevőre vonatkozó összes szakirodalmat, nem talált bizonyítékot sem a a hasznosságára, sem biztonságos felhasználására. Jótanácsként mondom: Fölösleges, haszontalan.

  • Görögszéna (fenugreek)

Noha számos tanulmány támasztja alá ennek az összetevőnek a hatékonyságát, ha ezeket az eredményeket nem lehet megismételni, akkor gyanússá válik, hogy ezekért az eredményekért esetleg fizettek. A International Journal of Exercise Science független tanulmánya feltárta, hogy a görögszéna abszolót hatástalan egy súlyzós edzést végző férfi hormonális profiljának javításában, ás anabolikus potenciált sem jelent.  Lehet, hogy működik, de valószínűleg ez nem elég jó ok arra, hogy a nehezen megkeresett pénzünket próbára tegyük.

VITATOTT

Ezeknek az összetevőknek még szigorúbb tesztelésre és kutatásra van szükségük annak meghatározására, hogy megfelelnek-e az állításoknak.

  •     Maca
  •     Tongkat Ali
  •     Mucuna Pruriens
  •     Orbáncfű
  •     ginzeng

POZITÍV

  • D-aszparaginsav

Noha a neve egy kémiai fegyverhez hasonlatos, a D-aszparaginsav valóban 42% -kal növeli a tesztoszteront, napi mindössze 3 gramm bevitele mellett, mondta ki egy tanulmány a Reproductive Biology and Endocrinology. Ez a tanulmány áttörő összetevőként említette az aszparaginsavat, mivel ez egy természetes aminosav, és egyike azoknak a ritka összetevőknek, amiből minél hosszabb ideig veszünk magunkhoz , annál jobb lesz az eredmény.

  • ZMA

A ZMA egy Cink, B6-vitamin és magnézium kombinációját képező termék, amely ahhoz szükséges, hogy a test a maximális mennyiségű tesztoszteront állítsa elő és jobb éjszakai alvást biztosítson – ez az egészséges hormonális profil alapköve. Önmagában nem tesztoszteron fokozó, de segíthet fenntartani az optimális tesztoszteron szintet kemény edzés mellett. A Journal of Exercise Physiology Online egy tanulmányában labdarúgók egy csoportjának minden este ZMA-t, egy másik csoportnak placebó kapszulát adtak nyolchetes tavaszi edzésprogramjuk során, és megállapították, hogy a ZMA-t szedők tesztoszteron szintje 30%-al emelkedett, míg a placebót szedők T szintje 10% -kal csökkent. Ez azt jelenti, hogy a ZMA-val elérhető a lehető legmagasabb természetes szint, de nem fogsz világrengető férfiasságra szert tenni.

Melyik napszakban alkalmazzuk?

A legtöbb tanulmány a reggeli és éjszakai bevitelt javasolja. Ez határozottan igaz a ZMA-ra, amelyet lefekvés előtt kell bevenni, mert a test a benne lévő cinket fogja majd a test regenerációs folyamataihoz felhasználni és a tesztoszteron mirigyekhez nyersanyaggal szolgál.

A D-aszparaginsavat bármikor be lehet venni, de érdemes 3-4 héten keresztül tesztelni a tesztoszteron-fokozókat, majd 2 hétig leállni velük, így a test nem szokik hozzá, és maximalizálhatjuk azok előnyeit.

ÖSSZEGZÉS

Igen, a tesztoszteron-növelők működnek, feltéve, hogy a legfontosabb összetevőket a megfelelő szinten alkalmazzuk. Ha biztosra akarunk menni tesztoszteron szintünkkel kapcsolatban, érdemes meglátogatni egy orvost ezügyben, nézzünk egy komplett vérképét, hogy felmérjük hol van a tesztoszteronszintünk a más, illetve a hasonló korú férfiakéhoz viszonyítva. Csodát senki se várjon, ezek a kiegészítők a legjobb esetben is maximum a korhoz viszonyított természetes szintig képesek növelni a tesztoszteront, azaz egy egészséges szervezetnek abszolút fölösleges.

Szücs Péter

Személyi edző – Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.