Az utóbbi években egyre többen nyitnak a vegán konyha felé és próbálnak áttérni részben, vagy teljesen a növényi étrendre különböző okokból kifolyólag, legyen az etikai, egészségügyi, vagy éppen környezetvédelmi, a lényeg, hogy az életmódváltás első lépése a konyhában kezdődik így vegyünk szemügyre pár alapanyagot, amit érdemes lehet beillesztened az étrendedbe, amennyiben törekednél egy hosszútávon fenntartható, egészséges növényi étrendet kialakítani magadnak, vagy éppen csökkentenél a húsfogyasztásodon és szeretnéd új alapanyagokkal bővíteni az étlapod, ezzel is színesebbé, változatosabbá téve az ételeid.

Honnan jutsz elegendő fehérjéhez vegánként?

Az egyik leggyakoribb kérdés a növényi étrenddel ismerkedők körében a fehérje kérdése, hiszen a mai napig sokunk fejében a fehérje egyenlő az állati termékekkel és nehezen tudjuk elképzelni, hogy a növények is tartalmazhatnak jelentősebb mennyiségű proteint, pedig meglepően sok növény jeleskedik kiemelkedő fehérjetartalommal. Sokunkban megmaradt a múltból, a növényi alapanyagok komplettálásának mítosza, hiszen évekkel ezelőtt úgy gondolták ahhoz, hogy teljes értékű növényi fehérjéket kapjunk, különböző növényi forrásokat, megfelelően kombinálva egyszerre kell fogyasztanunk. A jó hír viszont az, hogy elegendő ha változatosan étkezünk törekedve arra, hogy minél színesebb legyen az étlapunk, együnk minél több teljes értékű, feldolgozatlan növényt, így a szervezetünk meg fogja oldani a komplettálást különösebb odafigyelés nélkül, sőt „késői” komplettálásra is képes, így nem kell attól tartanunk, hogy nem jutunk hozzá az összes esszenciális aminosavhoz.

Kimagasló fehérjetartalmú növényi alapanyagok

Most, hogy feloszlattunk pár tévhitet, jöjjön pár alapanyag, amik könnyedén beszerezhetőek, számos receptbe beleilleszthetjük őket, tehát nézzünk át pár kimagasló fehérjetartalmú növényi alapanyagot a teljesség igénye nélkül, amiket érdemes lehet az étrendünkbe illesztenünk.

Vöröslencse

A hagyományos főzőlencse kevésbé ismert változata, ami jellegzetes, élénk színéről kapta a nevét nem más, mint a Közel-Keletről származó vöröslencse, amivel többek között az indiai konyhában is gyakran találkozhatunk. Feltűnő színén kívül számos szuper tulajdonsággal rendelkezik, az egyik, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, nem igényel áztatás, ezért egyből mehet a fazékba és a nagyszerű az, hogy makro és mikrotápanyag tartalma is egyaránt kiváló. Jelentős mennyiségű B-vitamint, rostot, ásványianyagot és fehérjét tartalmaz.

Készíthetünk belőle főzeléket, levest, lencsefasírtot, vagy éppen lencsekrémet is egyaránt.

Tápértéke (100 g, száraz):

  • Energia: 358 kcal
  • Fehérje: 23,9 g
  • Zsír: 2,2 g
  • Szénhidrát: 52,3 g

Csicseriborsó

A csicseriborsó egyre nagyobb teret nyer és egyre több receptben kap helyet, ami nem véletlen, hiszen rengeteg módon elkészíthető, számos fűszerrel kombinálható és tápanyagokban is bővelkedik. Elkészítése időigényesebb, hiszen a főzés előtt áztatást igényel, de a legtöbb boltban konzerv formájában is könnyedén hozzájuthatunk, valamint a belőle készült liszt is számtalan módon felhasználható, sőt a hummusz, ami a közel-kelet egyik kedvelt „kencéje” is csicseriborsóból, valamint tahiniből készül. Fűszerezés után, akár sütőbe is tehetjük, végeredményül, pedig egészséges ropogtatnivalót fogunk kapni, de készíthetünk belőle csicseripörköltet, vagy kombinálhatjuk különböző gabonákkal és zöldségekkel is.

Tápértéke (100 g, száraz):

  • Energia: 378 kcal
  • Fehérje: 20,5 g
  • Zsír: 6 g
  • Szénhidrát: 50,8 g

Brokkoli

A brokkoli már egy jóval ismertebb és gyakrabban felhasznált növény, ami a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik és elmondhatjuk róla, hogy egy igazi szuperélelmiszer. Rengeteg vitamint, ásványianyagot és antioxidánst tartalmaz, sőt kiváló növényi kalciumforrás is. Kimagasló tápanyag tartalma mellett rendkívül alacsony kalóriát tartalmaz, 100 grammonként, mindössze 34 kcalt, így kiválóan beilleszthető a diéta/szálkásítás időszakában is. Emellett 2,8 g fehérjét tartalmaz 100 grammja, ami elsőre talán nem tűnhet soknak, de a zöldségek között ez kifejezetten jónak minősül és ha azt is beleszámoljuk, hogy minimális kalóriabevitel mellett, több 100 g brokkolit fogyaszthatunk, vagyis ha pl; 300 g brokkolit eszünk egy étkezésre, akkor alig több, mint 100 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, amihez 8,4 g fehérje fog társulni a rengeteg egyéb, hasznos tápanyagon kívül.

Tápértéke (100 g, száraz):

  • Energia: 34
  • Fehérje: 2,8 g
  • Zsír: 0,4 g
  • Szénhidrát: 4 g

Bulgur

Gyakran hajlamosak vagyunk megragadni a megszokott dolgoknál és nehezen engedjük el a rizst, mint köretet, pedig számos egyéb gabona van, amivel színesíthetjük az étlapot, feldobhatjuk az ételeket, az egyik ilyen nem más, mint a bulgur, ami a közel-keleti és a török konyha egyik kedvelt körete. A bulgurt hazánkban gyakran nevezik török rizsnek az eredete miatt, maga az alapanyag, pedig párolt, szárított, összetört búzából készül. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között magas vas tartalommal jeleskedik és fehérjében is bővelkedik. Előnye még, hogy kiválóan képes magába szívni a vizet, így a főzés során többszöröséra dagad, ami diéta idején kifejezetten előnyös, hiszen alacsonyabb kalóriabevitel mellett ehetünk nagyobb adagokat.

Tápértéke (100 g, száraz):

  • Energia: 343 kcal
  • Fehérje: 12,3 g
  • Zsír: 1,3 g
  • Szénhidrát: 75,8 g

Tofu

A tofu nem más, mint a szójababból kinyert szójatejből készült, leginkább a „túróhoz” hasonlító anyag, ami a vegán konyha egyik kifejezetten gyakran használt alapanyaga, hiszen számos módon felhasználható, helyettesíthetünk vele túrót, sajtot, vagy akár húst is, minden csupán fűszerezés és elkészítés kérdése. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, kiemelten magas mennyiségű kalciumot és fehérjét tartalmaz, mindemellett kalóriatartalma is viszonylag alacsony, így érdemes egy próbát tennünk vele, hiszen könnyedén az étrendünkbe illeszthető.

Tápértéke (100 g):

  • Energia: 145 kcal
  • Fehérje: 15,78 g
  • Zsír: 8,7 g
  • Szénhidrát: 4,27 g

Tehát végül elmondhatjuk, hogy abban az esetben sem kell aggódnunk a fehérje kérdése miatt, hogyha valamilyen okból kifolyólag szeretnénk kerülni az állati termékeket, vagy csupán csökkentenénk a húsfogyasztásunkon, esetleg tartanánk pár húsmentes napot hetente.

Szigeti Péter

Edző – SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.